Mit kíván a modern apa?

2018. március 28. 18:46 - Ficza J.

Ezzel a poszttal egy kicsit lemaradtam a forradalom ünnepéről, de hát mit csináljak, ha éppen március 15-ének hosszú hétvégéjén villant a fejemben az ötlet és csak most lett időm papírra vetni. Felmerült bennem, hogy várok egy évet, de a téma túl fontos ahhoz, hogy ilyen sokáig jegeljem. Így hát most vázolom, hogy miről is szól az apaforradalom.

apaforradalom.jpg

Photo by Annie Spratt on Unsplash

A kifejezést Léder László pszichológustól, az Apa Akadémia alapítójától kölcsönöztem. Mélységesen egyetértek az állításával, miszerint csendes és békés apaforradalom zajlik éppen. Valóban, egyre több szó esik az apák szerepének fontosságáról és végre kezdünk ébredezni a néhány évtizedik tartó önámító szunyókálásunkból.

A férfiak igenis szeretnek apák lenni és ennek hangot is adnak. A forradalom zaja pedig (bár békés) egyre hangosabb. Hiszen sok mindennek kell még megváltoznia ahhoz, hogy mindannyian teljes értékű apák lehessünk. Sok társunk ugyanis még nem eszmélt rá az ügy fontosságára, mások pedig apaként ellehetetlenítve vagy másodszereplőnek érzik magukat.

Én pedig március idusa alkalmából írásba foglaltam, hogy akkor mit is kíván a magyar nemzet modern apa. Csak hogy legyen egy egységes üzenet hazánkban is, ami képviseli az apák érdekeit. Persze nem akarok én (és nem is tudnék) az apák Petőfijévé válni, utcára sem vonulunk, nincsen titkos gyülekezőhelyünk, vagy bennfentes kézfogásunk (elgondolkoztam, vajon milyen is lenne az?).

apaforradalom2.jpg

Mindenesetre 1848-ra reflektálva összeszedtem a mi kis 12 pontunkat. Nem borzolom tovább a kedélyeket, íme:

1. Egyenrangú szülői szerepek

A férfiak is megérdemlik, hogy apák legyenek, az anyák pedig, hogy nők lehessenek. A férfiaknak nem csak a megtermékenyítés és a pénzkeresés a feladata, ahogy a nőknek sem csupán a gyereknevelés.

2. Az apaszerep redefiniálása

A férfi a szülésen és a szoptatáson kívül minden szülői feladatot el tud látni. Mondjuk ki hangosan, hogy apa is csak egy van!

3. Apák bevonása

Az apák is teljes értékű szülők, vegyék ki ők is a részüket a gyermeknevelésből. Kérjük a társadalom, a munkaadók, a média, az oktatási rendszer és a kultúrális élet támogatását.

4. Munka-magánélet egyensúlya

A férfiaktól miért nem kérdezik meg, hogy hogyan tudják összeegyeztetni az apaságot a karrierjükkel? Pedig mi is arra vágyunk, hogy a munka mellett hatékony időt tölthessünk a családunkkal.

5. Apabarát munkahelyek

Vajon hogy nézne egy apára a főnöke, ha bejelentené, hogy egy hétig otthon marad, mert beteg a gyerek? Követeljük a friss apák munkahelyi terhelésének csökkentését.

6. Nemek közti egyenlő bérezés

Egyrészt mert így igazságos, másrészt, mert ha növekszik a nők fizetése, az apák is nagyobb eséllyel maradhatnak otthon a gyerekkel.

7. Közös teherviselés

A férfiakra hárul a családfenntartás nyomasztó terhe. Pedig ők is szeretnének pénzkereső biodíszlet helyett a teljes értékű szülők lenni.

8. Apás szülési kultúra

Az egyészségügy jelenlegi hozzáállása szerint (tisztelet a kivételnek) az apa a szülésen csak egy szükséges rossz. Követeljük a nyitott és apabarát hozzáállást, valamint az apás szülések népszerűsítését.

9. Több férfi az oktatásban

Magyarországon a férfi oktatók aránya alig éri el a 20%-ot. Pedig a gyerekek a napjaik nagyrészét az iskolákban töltik, ahol egyik nem sem találkozik kellő pozitív férfimintával. Több tanár urat és óvóbácsit!

10. Apákat is támogató válási rendszer

Kérjük az apák negatív diszkrimációjának megszüntetését és a férfiak, mint szülők érdekeinek figyelembevételét a valóperes bírósági eljárásokon.

11. Az apaszerep vetessék komolyan

Létezik egy téveszme, miszerint az apák tehetetlen, béna, lúzerek, akik csak ügyetlenkednek a gyerekkel vagy mindent elviccelnek. Követeljük a méltatlan és hátrányos megbélyegző szerep megszüntetését.

12. Több pozitív apamintát

Ez mondjuk csakis rajtunk múlik, úgyhogy hajrá!

Nyilvánvaló, hogy számtalan társadalmi változásnak kell bekövetkeznie ahhoz, hogy egetrengető javulás álljon be az apák megítélésében. Hiszen a többség még mindig úgy gondolja, hogy a gyereknevelés nem férfinak való, hogy a szülésen semmi keresnivalónk nincs (ó, hogy ez mekkora tévedés!), vagy hogy ciki a férfi óvodapedagógus. Pedig egyik állítás sem igaz, csak berögzült hibás automatizmus.

Ha bármi eszetekbe jut, amivel kibővíthetnénk vagy módosíthatnánk a listát, kommentben jelezzétek.

Ha tetszett a bejegyzés és még többet olvasnál a modern apaságról, kövess a Facebookon vagy az Instagramon, illetve nézd meg a videóimat a Youtube-on.

A gyűlölködő, politikai témájú és offtopic hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölni fogjuk.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://apu-kalipszis.blog.hu/api/trackback/id/tr3813784154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása