A legnagyobb tévhitek az apaságról

2017. június 16. 10:34 - Ficza J.

A vasárnapi Apák napja alkalmából összeszedtem mindazt, amit az elmúlt közel egy év során szerzett tapasztalataim alapján érdemes megcáfolnom az apákról. Vagyis magamról. Sok tévhit él ugyanis az emberek fejében a családos férfiakkal kapcsolatban és fontosnak tartom, hogy elmondjam: ezek nagyrésze HÜLYESÉG. Nem lettem a gyerek hatására életunt papucs, akinek a legnagyobb szórakozása, hogy esténként elcsípje Balázs egyik vetélkedőjét. Sem a másik véglet, aki otthon is dolgozik, a maradék idejében pedig sört iszogatva bowlingozik a haverokkal vagy fiatal lányokkal flörtöl a neten. Szóval, az apák nem csak lúzerek vagy seggfejek. Hálisten' elég sok van belőlünk és mindegyikünk más. A legtöbb közülünk pedig élvezi az apaságot, ezért mi is megérdemeljük, hogy legyen egy saját napunk.

fathers-day-2139817_640.jpg

Fotó: Pixabay.com

Na de nézzük a listát a legnagyobb tévhitekről.

A GYEREK UTÁN MEGÁLL AZ ÉLET

Tévedés! Engem is sokan ijesztgettek ezzel, ám a valóság nem ennyire kopár. Önmagamat ismételve úgy is fogalmazhatnék, hogy az élet nem áll meg, csak megváltozik. És ez esetben az „élet” kifejezés alatt nem arra gondolok, hogy az apák ingerküszöbe megakad valahol a sikoltozó gyerekzsúroknál, vagy hogy a kalandkeresés a gyerekbiztos játszóterek látogatásánál kimerül, esetleg hogy a férfilét az unalomig ismételt mesék és gyerekdalok világában manifesztálódik. Nem, én tényleg biztos vagyok benne, hogy a gyerkőc mellett is tud egy férfi időt szakítani magára, a párjára és a barátaira, bár mindez természetesen akaratot, némi kompromisszumot, jó adag türelmet és még több rendszerezést igényel. Minden csak a szülők hozzáállásán múlik. Egy jól megszervezett családi életben, közös döntéshozatal és megbeszélés (!) után az apuka az egyéni igényeire is kap lehetőséget: a horgászás, a sportolás, vagy közös program a barátokkal mind-mind beleférnek, de ilyenkor is három fontos dolgot kell szem előtt tartani: mindez ne menjen a családi élet rovására, nem lehet mindent egyszerre és/vagy túlzásba vinni, valamint, hogy ez a „szabadidő” az anyukának is ugyanúgy jár – úgyhogy az ő igényeihez igazodva a férfinak is otthon kell maradnia a kicsivel. Ez így igazságos!

A FÉRFI AZ ELSŐ HÁROM HÓNAPBAN NEM TUD MIT KEZDENI A GYEREKKEL

Dehogynem! Ha azt szeretnéd, hogy apaként számíts, akkor viselkedj is úgy! Vedd komolyan a szereped, már a terhesség időszakában is foglalkozz a kismamával és a babával. Figyeld, mi történik velük, hogyan változnak és beszélj a hashoz. Légy ott a babával az első napoktól kezdve, törődj vele és az anyukával. Pelenkázz, fürdess, büfiztess, altass te is! Biztosan azt gondolod, hogy ezeknek nem sok értelme van az anyának való segítségen kívül, hiszen a gyerek ilyenkor még nem reagál semmire, de a csecsemő már ekkor megismeri és megszokja az értintésed, az illatod, a látványod valamint a hangod, így korábban és gyorsabban kialakul köztetek az erősebb, időtálóbb és biztosabb kötelék. Fél évvel később ennek nagy hasznát fogod venni.

AZ APA IGAZI SZEREPE HÁROM ÉVES KORTÓL KEZDŐDIK

Bullshit! Az apa igazi szerepe már a fogantatás pillanatában elkezdődik. Nem csak a családfenntartó biodíszlet és támaszték szerepe jutott ránk, hanem az anyákkal egyenrangú és egyenjogú szülők vagyunk. Nyilván a nők a terhesség, a szülés és a szoptatás miatt szorosabb kapcsolatban vannak a gyermekkel, nekünk éppen ezért ott kell lennünk és részt kell vennünk a kicsi életét befolyásoló legfontosabb időszakában is, az első három évben. Ekkor alakulnak ki a fő tulajdonságok, ekkor tanulja a legtöbbet, ekkor fejlődik a legjobban. Éppen ezért a gyereknek és az anyának pontosan ebben az időszakban van a legnagyobb szüksége az apára. Az időtálló várat ugyanis biztos alapokra kell építeni.

AZ APÁKNAK KEVESEBB A TERÜLMÜK, EZÉRT TÖBB NYUGALOMRA VAN SZÜKSÉGÜK

Ne légy gyerek! Abból már van egy a családban. Ha Te is részt veszel a gyereknevelésben, azzal saját magadnak is jót teszel: a családdal eltöltött hatékony idő ugyanis bizonyítottan csökkenti a stresszt, javítja a közérzetet, energiát ad és erősíti a párkapcsolatot. Nem utolsó sorban pedig a gyereked életére is pótolhatatlanul jó hatással leszel. Kutatások bizonyítják, hogy azok a gyerekek, akik többet vannak az apjukkal, jobb eredményeket érnek el az iskolában, kitartóbbak és céltudatosabbak, valamint kevésbé aggresszívak, nem mellesleg felnőttkorukban kisebb hajlandóságot mutatnak a depresszióra. Egy gyerek két szülőt érdemel és mindkettőre másért van szüksége. Az apának pedig nem csak fizikailag, hanem lélekben is ott kell lennie a családjával. Nevelnie, tanítania és szeretnie kell. Akár lány-, akár fiúgyermekről van szó, a gyerekkorukban látott apakép az egész életükre hatással van: hiszen a lányok ennek hatására választanak majd párt, a fiúk pedig ez alapján fognak viszonyulni a nőkhöz.

OKÉ, DE A HÁZIMUNKA MÉGSEM FÉRFINAK VALÓ

Ugyan már! Lépjünk ki a múlt századból. Mutass jó példát a gyerekednek, légy férfi és fogd a kezedbe a porszívót! A házimunka közös meló, hiszen a nők is dolgoznak, miért maradna rájuk otthon minden? A család közös munka: apuka, anyuka és a gyerekek együtt csináljanak mindent, legyen ez így a takarítással is.

A kedvencem pedig:

AZ APUKÁK SÖRHASÚ, UNALOMBA FÁSULT FICKÓK

Hogyne! Az egyik kedvenc kifejezésem az „aputest”. Miért, milyen teste van egy apának? Ja, hogy te a sörhasra és a béna hajra gondolsz? Képzeld, nem lesz mindegyikünkből Ted Al Bundy!

Mi, szexi jóképű fiatal apukák, ezt kikérjük magunknak!

A többieknek pedig elmesélem, hogy a fenti kifejezés a tökéletes bizonyíték arra, hogy a férfiakkal szembeni nemi sztereotípia és szexizmus bizony létezik. A férfiak lusták, rendetlenek és bunkók, az apukák pedig unalmasak, fásultak és pocakot eresztenek. Így van. A nők pedig hisztisek, buták és manipulatívak az anyukák meg zombik, ápolatlanok és nem akarnak szexelni. Akkor ezt meg is beszéltük. Még jó, hogy te egyik csoportba sem tartozol!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://apu-kalipszis.blog.hu/api/trackback/id/tr5012598419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása