5+1 szabály a modern apaságról

2016. október 21. 11:53 - Ficza J.

Változnak az idők. Ma már más apának lenni, mint néhány évtizede volt. Hálisten felértékelődött a fontosságunk, nem csak a donor és a pénzkereső szerepe jutott ránk. Ezzel nem mindenki ért egyet, sokak szerint a férfiak nem erre valók. Pejoratívan értelmezik az új évtizedben divatossá vált modern apák típusát, a cinikusok szerint pedig a férfi nem veheti át a nő szerepét. De ezt senki sem állítja. Csak annyit, hogy ne élj a múltban! Nem esik le a korona a fejedről, ha megpróbálsz mintaapa lenni.

Íme néhány új irányelv, amely leváltotta a régi tévhiteket. Segít jobb apává válni 2016-ban.

1. NEM CSAK HÉTVÉGÉN KELL APÁNAK LENNED

Hazérsz a munkából éhesen, fáradtan, kimerülve. Vár a meleg vacsora, megnézed az esti híreket, társalogsz néhány percet a családoddal, aztán elvárod, hogy mindenki hagyjon békén, hiszen egész nap keményen robotoltál, hogy eltartsd őket  – micsoda idillikus kép. Az 50-es években. Még jó, hogy a nemi szerepek azóta felértékelődtek. A nők - jogosan - elvárják, hogy Te is részt vegyél a család életében, vedd ki a részed a háztartás fenntartásában és jobban alkalmazkodj. Sok férfi viszont ezt a szerepe lealacsonyításának vagy a férfiassága meghazudtolásának tartja, holott mindez pontosan az ellenkezője: ESÉLYT KAPUNK ARRA, HOGY MÉG BOLDOGABBAK LEGYÜNK.

Egy igazi férfi ugyanis mer apa lenni! Ne csak azt a fél órát töltsd a gyerekkel, amíg meg nem unod őt, foglalkozz vele minden szabad percedben. Ha kisebb, találjatok ki közös játékokat, fürödjetek együtt, olvass neki mesét vagy éppen Te altasd el. Ha már nagyobb, akkor beszélgessetek sokat, érdeklődj a napja és a barátai iránt, tanuljatok, játszatok vagy éppen sportoljatok. Annyi mindent lehet csinálni hétköznap is, télen-nyáron egyaránt, akár korán végzel a munkában, akár későn. A párodnak is szüksége van arra, hogy tehermentesítsd őt, amikor csak tudod. A fáradtság pedig gyenge kifogás: a párod is fáradt, a családoddal töltött percek pedig talán testileg kifárasztanak, de érzelmileg feltöltenek.

daddy.jpeg

Fotó: Pexels.com

2. A HÉTVÉGE LEGYEN CSAK A CSALÁDÉ

Nyilván néhanapján belefér egy-egy sörözés a barátokkal, hiszen nem vagyunk mi állatok! Heti néhány óra sportolás, pecázás, vagy egyéb hobbi még elviselhető. De ne ez legyen az elsőrangú és a legfontosabb! Alkalmazkodnod kell a családod, de leginkább a gyerekeid igényeihez. A hétvége legyen szent és sérthetetlen. A munka – ha van rá lehetőség – legyen másodlagos. Az e-mailek megvárnak hétfőig, kapcsold ki a mobilod, a főnök sem kérheti Tőled, hogy hétvégén is dolgozz (ha csak nem ilyen a munkaidőd). A munkamánia ma már csak egy gyenge kifogás, könyörgöm ez nem a 90-es évek! Hallottál már a work-life balance-ról? Élj aszerint és még a munkahelyeden is menő leszel – de vigyázz, ez egy életstílus, nem ment fel a lustaság vagy az eredeménytelenség alól.

3. RÉSZT VEHETSZ A NEVELÉSBEN

Hallgass anyádra! Kérdezd meg anyádat! Most ne zavarj! – sokszor applikált mondatok az őskövület apáktól. Még jó, hogy olyan sokat rágódtak az élet nagy kérdésein. Én viszont ebből nem kérek. Gyereket nevelni kemény meló és művészet. Ha Te is részt veszel benne, akkor néhány év múlva magad is meglátod a munkád gyümölcsét vagy éppen a kész műalkotást. Lehetőséget kaptunk arra, hogy alkossunk és ne csak másodlagos szerepünk legyen. Átadhatjuk az értékeinket, a tudásunkat, a tapasztalatunkat és a gyerek által egy picit olyanná formálhatjuk a világot, amilyennek látni szeretnénk. Sok-sok türelem, kitartás és áldozat, de úgyis tudjuk, hogy végül megéri.


4. NEM KELL SZIGORÚNAK VAGY TÖKÉLETESNEK LENNED

Szintén a régi idők focija. Apa kemény, apa szabályokat hoz, apa nem hibázik. Nyilván a gyereknek szüksége van egy magabiztos és határozott férfi mintaképére, akire felnézhet, aki mellett biztonságban érzi magát, aki a helyes irányt mutatja és védelmet nyújt. De ez ne menjen a kapcsolat rovására. A gyerekednek tőled is szüksége van gyengéd érzelmekre, hogy tudja, megbízhat benned és számíthad rád. Nem kell, hogy Neked legyen mindig igazad, hiszen attól, hogy felnőtt vagy még Te is tévedhetsz, sőt! Sokkal több erőt és pozitív példát mutatsz akkor, ha elismered a hibáidat. A kettőtök barátsága erősebb kötelék minden szigornál.

father_and_baby3.jpg

Fotó: Pexels.com

5. LÁNYT IS AKARHATSZ, NEM CSAK FIÚT

Sok férfi attól fél, hogy nem tud majd mit kezdeni egy lánnyal, vagy hogy a lány a gyenge férfiaknak való. Én is kaptam pár vigasztalásnak szánt "nem baj, a következő gyerek majd fiú lesz" bullshit-et! Nem szabad leragadni az elmúlt évszázad nemi szerepeinél. Hogy érted azt, hogy nem tudsz majd mit kezdeni a gyerekeddel? Netán nem fogod érteni, hogy mit mond, csak azért mert lány? Netán ő nem fogja megérteni, amit Te akarsz, csak azért mert lány? Netán cikinek tartod, hogy babázz a lányoddal vagy befond a haját? Mégis, ki előtt leszel ciki? Vagy attól félsz, hogy nem focizhatsz vele? Ugyan már, vesd le ezt középkori gúnyát! Tök mindegy, mit csináltok, a lényeg, hogy együtt csináljátok. Ha pedig jó vagy és közel engeded magadhoz, akkor Te leszel a lányod életében a tökéletes férfi, akire felnéz és akit istenít. Na ne hogy már ez akkora problémát okozzon Neked!

+1. TE IS LEHETSZ SZERELMES A GYEREKEDBE

A gyengédség a nőknek való. WTF??? Ne akarj macsónak látszani, mert nem áll jól neked. Elárulok egy titkot:

TE IS ÉLVEZHETED AZ APASÁGOT! Engedd magadhoz közel ezt a szerepet, ez az egyetlen dolog, amit nem fogsz megbánni az életedben. Vállald a világ előtt és mondd el minden nap a gyerekednek, hogy mennyire szereted!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://apu-kalipszis.blog.hu/api/trackback/id/tr111826469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása