Te mit választanál: Sziget jegyet vagy gyereket?

2016. augusztus 16. 09:48 - Ficza J.

A Szigettel lassan véget ér az idei fesztivál- és buliszezon, velük együtt a nyárnak is hamarosan búcsút inthetünk. Felmerül ilyenkor a kérdés: lemaradtam valamiről?

Újdonsült apukaként (a kislányom éppen a nyár elején született) az utóbbi hónapjaim nem éppen azzal teltek, hogy az Élvezd bódító dallamaira bólogatva a Balaton Soundon nézzem a napfelkeltét, vagy hogy a Bulinegyed utcáin késő este nevetve és kurjongatva mutogassak a csendre intő Psssszzzzt! táblákra, esetleg színes porfelhőben ázva eggyé váljak a tömeggel a Nagyszínpad előtt. Nem, az én péntek és szombat estéim ezúttal az otthon melegéről (trópusi éjszakákon inkább hőségről), a nyugalomról és csendről (gyereksírástól függően), a peluscserékről, a dajkálásról, valamint babakocsikázásról szóltak. Hogy zavar-e? Képmutatás nélkül állíthatom, egyáltalán nem!

island_of_freedom_2015-2016.jpgFotó: Ficza János

Hogy a Szigeten tomboló fiatalok szemében gáz a mostani a helyzetem? Meglehet. De a gyereknélküli és gyerekes emberekben az a vicces, hogy mindkét tábor meg van róla győződve, hogy neki jobb. Ily módon egyik félnek sincs igaza.

Azért mégis elmondom, miért jobb nekem:

Ha már egyébként is hedonista világban élünk, fogalmazhatok úgy, hogy minden a pillanat átélésén múlik.

Élvezd az életet a gyerek előtt

Amikor Claudival az utód nélküli gondtalan életünket éltük, elégedettek voltunk, mert bármikor bármit megtehettünk. Boldoggá tett minket a szabadság és a kötetlen életmód. Tisztában voltunk vele, hogy mindez egyszer véget ér, ezért amíg tartott, beleadtunk apait-anyait (párkapcsolat, karrier, utazás, szórakozás), hogy később ne sajnáljuk az elmaradt lehetőségeket.

A babát pedig akkor vállaltuk be, amikor mindketten úgy gondoltuk, most már tényleg eljött az ideje a fészekrakásnak.

Ez pedig közös döntés volt. Sokan sürgettek minket, mi mégis megvártuk a megfelelő időszakot. Nálunk ez évekbe telt, valakiknél lehet, hogy elég néhány hónap. Nálunk ez fesztiválozással és sok utazással járt, valakiknél elég, ha van egy közös hobbijuk. A lényeg, hogy

EGY PÁRKAPCSOLATNAK JÓT TESZ, HA JUT ÉRTÉKES IDŐ ARRA, HOGY CSAK KETTEN LEGYENEK.

Ez a kettesben töltött időszak pedig tartalmas kell hogy legyen, odafigyelve egymásra, a közös érdekek figyelembe vételével. Ha a gyerekvállalás előtt is csak rutinból nyomtátok le a kapcsolatot, kicsi az esély arra, hogy a gyerek után bármi is tartósan pozitív irányba változzon.

Élvezz minden pillanatot a gyerekkel

A legtöbb párkapcsolatban élő fiatal férfi számára az egyik legnagyobb rémkép, hogy ha gyereke lesz, megáll az élet.

Pedig nem áll meg, csak megváltozik. Mindez nem azt jelenti, hogy az unalom porába hullva az emberfia lassan hamuvá válna, hanem azt, hogy egy másik kicsi lény boldogsága fontosabbá válik a fesztiválos karszalagoknál. Nem a szabadságérzeted tölt el elégedettséggel, hanem a gondoskodás. A gyerekedtől visszakapott mosoly és csillogó szempár sokkal többet ér, mint a barátok félszeg mosolya vagy az alkoholtól csillogó szemek. Ha odafigyelsz, észreveszed, hogy milyen apró csodákat rejtenek a családdal töltött egyszeri és megismételhetetlen pillanatok. Mindezek fényében már nem foglalkoztat az, hogy vajon lemaradtál-e valami jóról az idei fesztiválszezonban.

colorparty_2016.jpgfotó: Sziget.hu

Egy idő után rájössz, hogy a napfelkeltét megvárni fárasztó lenne már, hogy a partinegyedben töltött újabb szombat este ezredszer is csak ugyanazt hozná, hogy a Colorparty füstjétől egyébként is fulladoznál, vagy hogy az a Punnany Massif nóta a gyerekeddel lazulva is ugyanannyira igaz, mint a Balaton partján ülve.

Élj ezután is

Oké, oké, nem kell teljesen megőrülni, mindenki nyugodjon le és tegye le néhány percre a gyerekét!

Ha már elég nagy a lurkó, kell néhány szabad perc/óra/nap (embertől függően), hogy ne őrülj bele teljesen a hétköznapokba. Irány lepasszolni a gyereket a nagyszülőknek! Ne légy önző, gondolj a párodra és tervezzetek közös programot, vagy néhanapján maradj otthon Te, hogy ő is kiszabadulhasson.

Szülőként is bevállalható a Sziget (jövőre remélem ott leszünk), de a két-három napos agymenés helyett inkább egy kellemesen töltöt este jobb megoldásnak tűnik. Mivel nem unalomból és megszokásból fogunk bulizni, hanem egy kivételesen szabad hétvégét megbecsülünk majd, jobban fogjuk élvezni, mint a régi énünk. Aztán ki tudja? Lehet, hogy újra visszavedlünk partiállattá és néhány órára elfelejtjük, hogy szülők vagyunk.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://apu-kalipszis.blog.hu/api/trackback/id/tr1910414550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása