5 érdekesség, amit nem tudtál az anyatejről

2016. augusztus 05. 07:30 - Ficza J.

avagy: öt ok, hogy miért kóstold meg Te is!

Most van a szoptatás világhete. Ez a pár nap arról szól, hogy felhívjuk a figyelmet az anyatejes táplálás jelentőségére. Azt most nem szeretném részletezni, hogy a csecsemő pillanatnyi és jövőbeli egészsége szempontjából mennyire nélkülözhetetlen – vannak erre nálam nagyobb szakértők, mindezt rájuk bízom.

Én inkább kiváncsi voltam és megkóstoltam.

Ha már itt az alkalom, éltem vele és másnak is ezt ajánlom. Mikor kóstolnám meg, ha nem akkor, amikor van otthon igazi hamisítatlan házilag gyártott anyatejem? Ekkora ziccert nem hagyhattam ki! Az emberek úgyis meg fogják kérdezni és nem lehetek olyan lúzer, hogy csendben majd azt mormogom az orrom alatt, hogy fúj, én ugyan nem.

YOLO, ember! Légy menő, igyál anyatejet!

joey_drinking_milk.gif

Fotó: Giphy.com

Nem azt mondom, hogy egyenesen a forrásból fogyasztottam, ugye az azért elég fura lenne. Azt sem mondom, hogy ezentúl anyatejet löttyintek a reggeli kávémba, vagy hogy esténként sorban állok majd a nejemnél egy korty isteni nedüért. Csupán annyit mondok, hogy végy egy mély lélegzetet és kóstold meg! Meglátod, ízleni fog. Ha nem, az se baj, legalább tudni fogod, milyen az íze.

Bátorításként összeszedtem néhány érdekességet erről az egyedi italról, hátha megjön a kedved hozzá:

1. Létezik anyatej feketekereskedelem

Sok nőnek nem adatik meg, hogy kellő ideig tudja táplálni anyatejjel a gyermekét, ilyenkor olyan nőktől kap, akiknek ezzel szemben túl sok van belőle. Ez a kereslet-kínálat egy új piacot szült, amely már illegalitásba is vonult. Hivatalosan 1800 Ft-tól 3000 Ft-ig fizetnek a kórházak vagy az erre szakosodott alapítványok 1 liter anyatejért, miközben a rászoruló nők ingyen kapják. Ennek a megoldásnak az előnye, hogy a leadott tej laboratóriumi vizsgálaton megy át, mielőtt bárki megkapná. Sokan azonban (a gyorsaság illetve a kényelem miatt) egyenesen az adományozó nőktől veszik meg a lefagyasztott tejet kétszeres-háromszoros áron. Külön Facebook csoportok, fórumok illetve weboldalak segítségével veszik fel egymással a kapcsolatot, nem sejtve, hogy a feketepiacon sok esetben fertőzött tejhez is hozzájuthatnak.

2. Sok testépítő anyatejet fogyaszt

Merthogy rendkívül kalóriadús, tápláló és tele van vitaminokkal. Tény, hogy az anyatej valóban rendkívül egészséges táplálék, én viszont nem biztos, hogy a feleségemén kívül más nő tejét is meginnám, bármennyire is gyúrnék. Ki tudja Gizike mit csinált, mielőtt bekapta a legyet. De már értem, hogy kik a felvásárlói a feketepiacnak.

3. Anyatejes fagyi

Egy londoni kávézó elkészítette az anyatejes fagyit Baby Gaga néven. Az anyatejet először pasztörizálták, majd citromhéjjal és vaníliával ízesítették. Egy gombóc fagyi 14 fontba került, míg az anyák 15 fontot kaptak 1 uncia tejért. Ez ám az üzlet.

4. Az anyatej maga az Umami

Én mondjuk édesnek találtam, de nálam okosabb emberek azt mondták, hogy umami és kész. Az umami ugye az ötödik íz az édes, savanyú, sós, keserű után. Ez lényegében egy ízfokozó molekula (nátrium-glutamát), amely más ízek koncentrációját növeli. Azt az ételt, amely nagy mértékben umamit tartalmaz, rendkívül finomnak érezzük. Ezért is hívják „fenséges íznek”.

5. Az anyatej nem csak táplál, hanem gyógyít is

Persze csak a csecsemőt, aki az anyjától kapja. Ez sokszor hangoztatott információ, de magunk is kipróbáltuk és észrevettük: amikor a kislányunk egyik szeme az első héten elég erősen be volt gyulladva, a párom utána olvasott és pár csepp anyatejet csepegtetett a szemébe. Másnapra rendbe jött. Ugyanez történt a kiütésekkel a bőrén.

Szóval, egészségetekre!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://apu-kalipszis.blog.hu/api/trackback/id/tr38945846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása