A férfiak is nehezen tudják összehangolni a karriert az apasággal

2018. május 09. 23:59 - Ficza J.

Az Apu-kalipszis blog legutóbbi felmérése alátámasztja, hogy a férfiak nagyrésze a munka miatt nem tud annyi időt tölteni a gyerekével, mint amennyit szeretne. Az apák szerint az egyik legfontosabb feladatuk a pénzkeresés, harmaduk viszont frusztrált, mert nem tudja összehangolni a munkáját a szülői teendőivel. Minden harmadik apa elmenne gyesre, ha lenne rá lehetősége. Íme a nagy Apaság és Karrier Felmérés eredményei.

apak_es_a_karrier_apu-kalipszis_blog.jpg

Fotó: Gratisography.com

Apa vagyok és dolgozom. Nincs ebben semmi különös. Dolgozó ember vagyok és apa. Ez már meglepő, ugye? A férfiaktól ritkán kérdezik meg, hogy hogyan tudják összehangolni a karrierjüket az apasággal, mert eddig valahogy nem volt szokás beszélni róla. Pedig mi is szeretnénk teljes értékű szülők lenni, nem csak pénzkereső biodíszletek.

Apa vagyok és dolgozom. Bár kiváltságos helyzetben érzem magam, mert szabadúszóként osztom be az időmet, de így is kemény meló összeegyeztetnem az apai szerepet a munkával. Ahhoz, hogy reggel is apa tudjak lenni, éjszaka kell utolérnem magam. Közösen kezdjük a napot, aztán úgy sakkozok a melóval, hogy délben és este ismét együtt lehessünk. A vacsora, az esti mese, a fürdetés és az altatás nálunk egy olyan közös szeánsz, amit sose hagynék ki. Ilyenkor nincsenek e-mailek, telefonok, csak a kislányom létezik.

Apa vagyok és dolgozom. Nekem is vannak kötelezettségeim, munkaadóim és határidőim. Léteznek jobb és rosszabb időszakok, van amikor nagyobb a nyomás, máskor több idő jut magamra és a gyerekemre. Amikor tehetem, úgy alakítom az életem, hogy minden aspektusa egálban legyen. De ez nem mindig könnyű. Tudom, hogy nem vagyok egyedül, a legtöbben áldozatokat hozunk, anyák és apák egyformán. Rosszabb esetben egy seggfej főnökkel és nevetséges fizetéssel megáldva, sokszor csapdahelyzetben.

 apu-kalipszis_blog-apak_a_munkaeropiacon.jpg

Fotó: Marcus Zymmer on Unsplash

MIT TEHET HÁT EGY APA?

A fenti gondolatok miatt úgy éreztem, ideje rákérdezni, hogy mi a helyzet a munkaerőpiacon „apa ügyben”. Az anyák helyzetéről ugyanis sokat beszélünk (bár nem eleget, mert a legtöbb változásra továbbra is a nők ügyében van szükség), de arra is kiváncsi voltam, hogy vajon a munkaadók hogyan állnak hozzá az apaság és a karrier kérdéséhez annak érdekében, hogy könnyebb legyen a családalapítás.

Vajon támogatják-e valamilyen módon az apákat?

Foglalkoznak-e a cégek a férfiak szülői szerepével?

Érdekel-e egyáltalán valakit egy apa a munkahelyen?

Elsőre falakba és értetlen arcokba ütköztem. Miért foglalkoznának a férfiakkal, ha ez többnyire a nőket érinti? Hiszen ők szülnek és mennek gyesre, a munkaerőpiac elsősorban az ő helyzetükre koncentrál. Ez így rendben is van. De mi van tovább?

INNEN INDULTAM EL

Egy gyors piackutatás után láttam, hogy bár az érintettek lassan előre mozdultak, de még mindig komótosan cammognak e témában. Sajnos nem csak a munkaadók, hanem maguk a férfiak is. Bár némi optimizmusra ad okot, hogy egyre nagyobb az igény az apaság megélésére. Mi apák ugyanis kezdjük megérteni, hogy egyáltalán nem nőies dolog odaadó és törődő szülőnek lenni, sőt! A hagyományos családmodell is elbírja azt az apát, aki aktívan részt vesz a gyereknevelésben. Ehhez viszont arra is szükség van, hogy a munkaerőpiac és a társadalom ebben támogassa és buzdítsa a férfiakat - jó apák nélkül ugyanis nem fog menni.

Vajon tízből hány főnök nézne furcsán egy apára, ha azt mondaná, egy hétig nem jön dolgozni, mert beteg a gyereke. És tízből hány férfi maradna otthon az anya helyett a beteg gyerekkel?

Úgy döntöttem hát, hogy szemléletet váltok és inkább azokat kérdezem, akiket ez leginkább érint.

HOGYAN ÉRZIK MAGUKAT AZ APÁK? MIT SZERETNÉNEK ŐK?

Az általam elindított online felmérés kizárólag apáknak szólt és szabadon engedtem a közösségi médiában. A siker engem is meglepett! A megkérdezettek hirtelen megnyíltak, a legtöbben örömmel válaszoltak a kérdésekre, az aktivitás (több mint 1 000 válaszadó néhány hét alatt) arra utalt, hogy a legtöbb férfi számára ez egy fontos téma.

Az eredmények pedig magukért beszélnek. Készítettem hát egy összefoglalót, íme.

A MODERN APÁK ÉS A HAGYOMÁNYOS FÉRFISZEREP

Az online kérdőív eredményeiből kiderült, hogy a férfiak is érzelmesen állnak hozzá az apaság kérdéséhez, de a társadalmi beidegződéseket még nem sikerült teljesen legyőzni. Bár ún. apaforradalom zajlik, a régi iskola továbbra is mutatja hatásait. Minden második apa szerint ugyanis az apák egyik legfontosabb szerepe a családon belül a megfelelő pénzügyi háttér biztosítása. A válaszok alapján (többet is be lehetett jelölni) ennél csak két dolog fontosabb: az apai szeretet és odaadás, valamint a megfelelő apakép és férfiminta biztosítása. Ezzel szemben a fent említett családfenntartás fontosabb, mint például a tanítás, az otthonteremtés, a baráti kapcsolat a gyerekekkel, illetve a fegyelmezés.

apu-kalipszis_az_apa_legfontosabb_szerepe_grafikon_1.JPG

Érdekesség, hogy 7% szerint egyenesen a férfi LEGFONTOSABB feladata az, hogy pénzügyileg eltartsa a családját. Ezt jellemzően a 35 év felettiek vallják. Akik ezt válaszolták, azoknak a kétharmada úgy gondolja, hogy kizárólag a sok munkával tudják biztosítani a családjuk jövőjét, többségük (40%-uk) viszont úgy ítélte meg, hogy mindez negatív hatással van az apai életükre és emiatt frusztráltak.

 apu-kalipszis_blog_apak_helyzet_grafikon2.JPG

Az eredményekből egyértelműen kiderült (lásd lejjebb), hogy ha a munka a család rovására megy, az növeli a stresszt – ennek pedig hosszútávon egészségügyi kockázatai vannak. Nem beszélve az apa-gyerek viszonyra gyakorolt káros hatásairól, melyek sokszor csak évek múlva köszönnek vissza. A „magára hagyott” anyák ráadásul szintén hasonló nyomást éreznek, ami ugyancsak negatívan befolyásolja a párkapcsolatokat.

A 40 év feletti apákra egyébként is jellemzőbb a hagyományos, „régi típusú” apaszerep vállalása. Ebben a korcsoportban már 12% vallja úgy, hogy a férfi legfontosabb feladata a pénzkeresés és kisebb arányban vesznek részt a gyereknevelésben.

Hogy ez a generáció a konzervatív apaszerep miatt dolgozik-e többet, vagy a több munka miatt vállalja fel ezt a szerepet, a felmérésből nem derül ki.

ELÉG IDŐT TÖLTÜNK A GYEREKEKKEL... VAGY MÉGSEM?

A férfi emancipációt támasztja alá viszont az a tény, hogy 40% azt vallja: apa is csak egy van. Fontos, hogy

a válaszadók negyede úgy gondolja, a férfiaknak is össze kell hangolniuk a karrierjüket az apasággal!

Ezzel szemben 37%-uk csupán napi 1-2 órát vagy annál kevesebb időt tud hétköznap a gyerekével tölteni.

apu-kalipszis_apak_es_gyerekek_hetkoznap_grafikon3.jpg

Minden negyedik válaszadó pedig úgy érzi, hogy a munkája miatt még hétvégén sem jut annyi ideje a gyerekére, mint amennyi szükséges lenne.

 

apu-kalipszis_blog-apak_es_gyerekeik_hetvegen_grafikon4.jpg

Érdekesség, hogy az utóbbi csoport tagjai szélsőségesebben látják az apai szerepüket: hétköznap is kevesebbet vannak a gyerekeikkel (47%-uk csak napi 1-2 órát), jóval nagyobb arányban gondolják úgy, hogy a pénzkeresés a feladatuk (56%) és jobban hisznek a tekintélyelvű nevelésben (11%). Emellett kétszer nagyobb arányban (12%) értenek egyet azzal, hogy a dolgozó férfinak nincs ideje a családjára és kisebb arányban (17%) gondolják úgy, hogy szükség van a karrier és az apaszerep összehangolására.

Pedig kutatások bizonyítják, hogy minél több időt tölt egy apa a gyerekével, annál hosszabb élet vár rá, hiszen a kevesebb stresszhatás miatt egészségesebb életet él. További kutatások azt is bebizonyították, hogy azok a gyermekek, akiknek a nevelésében aktívan részt vett az apa, azok intelligensebbek és felnőttkorukra kisebb az esélyük a depresszióra valamint bármilyen függőség kialakulására.

Éppen ezért örömteli eredmény, hogy az apák 42%-a hétköznap is legalább 3-4 órát tud a családjára szánni és közel minden második apa egész hétvégén a gyerekével (vagy gyerekeivel) van. Több mint 27% pedig úgy érzi, sokat vannak együtt, de mellette még jut ideje saját magára is.

APÁK CSAPDÁBAN

A felmérésben kiváncsi voltam arra is, hogy a munka milyen kihívások elé állítja az apákat. Nos, a válaszadók több mint fele (55%) szerint rendszeresen, illetve gyakran előfordul, hogy a munka miatt nem tud elég időt tölteni a gyerekével. 
apu-kalipszis_munkahely_grafikon4.jpg

Az apák 30%-a pedig úgy gondolja, hogy ha egy férfi a munkája miatt keveset látja a gyerekét, az azért van, mert egyszerűen nincs más választása.

Szintén a válaszadók harmada érzi úgy, hogy nehezen tudja összeegyeztetni a karrierjét az apasággal és emiatt frusztrált, 38% viszont azt válaszolta, hogy megoldható, csak dolgozni kell rajta.

apu-kalipszis_blog_karrier_apasag_grafikon5.jpg

Elgondolkoztató tény azonban, hogy az apák 18%-a szerint a munkának és az apaságnak semmi köze egymáshoz.

12% viszont úgy érzi, egyáltalán nem kap a munkahelyén kellő támogatást az apasága megéléséhez és így nagy rajta a nyomás. További 11% úgy nyilatkozott, hogy hasonló helyzetben van, de a családja segít neki enyhíteni a stresszt.

Optimizmusra ad viszont okot, hogy a többség szerint a munkaadója megértő e téren, illetve a munkája rugalmas.

apu-kalipszis_blog_apak_tamogatottsaga_a_munkahelyen_grafikon8.jpg

TÖBB APA MENNE GYESRE...

...de leginkább az anyagiak ezt nem teszik lehetővé. A férfiak általánosságban nyitottak az apás gyes felé. A válaszadók 41%-a támogatja, 34% elfogadja, bár úgy gondolja, hogy hazánkban nincs biztosítva hozzá a megfelelő rendszer.

Az Apu-kalipszis felmérése szerint Magyarországon mindössze 5% azon apák aránya, akik egyenesen ellenzik az apás gyest, 12% pedig „csak” furcsának tartja, ha egy férfi marad otthon a gyerekkel.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy ha tehetné, kipróbálná-e az apás GYES/GYED lehetőségét, 44% azt válaszolta, hogy elgondolkozna rajta, 32% biztos benne, hogy igen. Mindössze 15% utasította el egyértelműen ezt a lehetőséget.

apu-kalipszis_apak_es_a_gyes_grafikon6.jpg

Ezzel szemben a felmérésben résztvevők 7%-a vette valóban igénybe az apás gyest, más források szerint viszont a GYES/GYED-en lévő férfiak aránya Magyarországon még az 5%-ot sem éri el.

De ha annyian kipróbálnák, miért nem teszik?

Akár a férfi marad gyesen, akár a nő, az elsődleges szempont mindig a pénz, hiszen az otthon maradt férfiak 60%-a azt válaszolta, hogy pénzügyi okok áltak a döntés mögött. Mindez azt mutatja, hogy a nemek közti bérszakadék a férfiakat is hátrányosan érinti, hiszen ha a nők átlagkeresete megegyezne a férfiakéval, akkor több apa is be tudná vállalni a GYES/GYED lehetőségét.

További érdekességet találtunk, amikor azt kérdeztük a férfiaktól, hogy miért nem ők mentek gyesre. Csupán 38% adott meg pénzügyi okokat, 22% válaszolta azt, hogy az anya akart mindenképpen otthon maradni a gyerekkel, 18% esetében más lehetőség fel sem merült, 11% pedig azért, mert szerinte ez nem a férfi dolga.

apu-kalipszis_blog_apak_es_gyes_gyed_grafikon7.jpg

A fenti válaszok azt mutatják, hogy a társadalomban továbbra is erősen él az a kép, hogy a GYES nem férfiaknak való, egyszerűen az a természetes, ha a nő marad otthon a gyerekkel és kész.

A SKANDINÁV PÉLDA

Pedig ez egy elavult hozzáállás, hiszen számtalan pozitív példa mutatja az ellenkezőjét. Svédországban például egyenesen arra ösztönzik, sőt kötelezik (az állami rendszer és a munkaadók is) a szülőket, hogy az apák is minél több időt töltsenek otthon a gyerekkel. Az apák eleve 3 hónapos szabadságot kapnak a gyerek megszületése után és a későbbiekben is ezernyi módon támogatják őket – rugalmas hozzáállással és pénzügyi módon egyaránt.

A szakértők Magyarországon is azt vallják, hogy a családalapítás népszerűsítéséhez, a gyerekvállalási kedv támogatásához és a szülésszám növekedéséhez elsősorban a nők helyzetét kell bebiztosítani, viszont ugyanúgy szükség van az apák bevonására és támogatására.

Sokan elfelejtik ugyanis, hogy a férfiak a szülésen és a szoptatáson kívül minden szülői feladatot el tudnak látni. Létezik apai ösztön, az apai szeretet pedig ugyanolyan erős, mint az anyai. Talán több férfi maradna otthon a gyerekével, talán többet be mernének vállalni szülőként, ha több bátorítást és teret kapnának, illetve még több lehetőségük lenne apának lenni. És talán eljutunk majd egyszer abba a világba, amikor nem a gyesen lévő apuka lesz a „fura”, hanem az a munkahely a ciki, ahol nincs apákat támogató rendszer.

Mert ne felejtsük el, hogy miközben dolgozunk, apák is vagyunk.

SZAVAZZ TE IS:

Ha tetszett a bejegyzés és még többet olvasnál a modern apaságról, kövess Facebookon vagy Instagramon, illetve nézd meg a videóimat Youtube-on.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://apu-kalipszis.blog.hu/api/trackback/id/tr5613890330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása