Miért ne csókolhatná szájon egy apa a gyerekét?

2017. június 13. 01:06 - Ficza J.

Az elmúlt napokban néhányszor szembetalálkoztam David Beckham „nagy vihart kavart” szájon csókolós ügyével, ezért apaként én is hozzászólok a témához, mert úgy érzem, néhányan tévúton járnak. Akik lemaradtak volna: a Beckham féle „csók-gate” (én már csak így hívom) egy, az Instagramra feltöltött fotó után tört ki, amin a volt focista éppen szájon csókolja az alig 6 éves kislányát. Igen, szájon! Igen, a saját gyermekét! Igen, még képet is készített róla! A világháló zavarodott erkölcsrendészei pedig egy puszi láttán szodómiát kiabálva ismét akcióba léptek.

Kiss for Daddy ❤️

Príspevok, ktorý zdieľa David Beckham (@davidbeckham),

Nem azzal van a baj, hogy valakinek nem tetszik a kép, urámbocsá’ nem ért egyet a rajta látottakkal. Azzal van a baj, ha ezt más esetében sem fogadja el és a magában rejlő frusztrációit másokra vetítve zavarbaejtő, erkölcstelen, felháborító, sőt perverz dolognak tart egy természetes dolgot. Én a felháborodott tömeg helyében inkább arra a kérdésre keresném a választ, hogy ki a nagyobb perverz: aki csinálja, vagy akinek perverz dolgok jutnak róla eszébe?

(Mit szólnátok, ha megtudnátok, hogy együtt fürdök a kislányommal? Jobb, ha ezt el sem mondom, mert még elszabadul a pokol...)

Nincs rá lehetőségem, hogy elolvassam a kép alatt megjelent többezer kommentet, de elég, hogy csak a magyar interneten megjelent néhány cikket és blogbejegyzést elolvassam (az ingyenreklámért, szívesen!). Azok a vélemények, miszerint egy apa által szájra adott csók (nevezzük puszinak?) a szexualitás jele, nem csak beteg, de elég félresikerült érzelmi intelligenciára vall.

A csók mint olyan a szeretet egyik közkedvelt kifejezési eszköze - hasonlóan az öleléshez vagy a simogatáshoz. Ez a három dolog bizony nem csak a szerelem vagy éppen a szexuális vágy jele lehet (mint ahogy azt néhányan tévesen gondolják). Vagy netán egy kategóriába sorolnátok a szülőtől kapott simogatást és ölelést a két szerelmes ember közti érintésekkel? Akkor hogyan kerülhet egy gondolatmenetbe a szülői csók egy heves nyelves smárcsatával? Nagyjából ugyanis ekkora a különbség a szeretet és a szexuális vágy között.

A lassan egy éves kislányomat születése óta szájon csókolom és ezt a szokásomat meg is tartom még jó néhány évig – egészen addig, amíg valamelyikünk meg nem unja. Na jó, valószínűleg ő lesz az, aki elsőnek megunja majd, de a gyerekeknek van olyan korszakuk, amikor a szülőtől kapott sima arcpuszi is cikinek számít. Nálunk gyerekkoromban „csupán” az arcra adott puszi volt szokás, de ez olyan természetessé vált, hogy - bár kamaszkoromban volt olyan időszak, amikor tényleg kínos volt - máig arcon csókolom mindkettejüket, pedig lassan 33 vagyok. Egyáltan nem tartom furcsának, hogy felnőtt férfi létemre még apámmal is ölelkezem és puszit váltok. Miért is lenne az? Remélem ugyanezt fogja gondolni a kislányom is...

Egy egészséges szülő-gyerek kapcsolatban és egy érzelmileg nyitott családban az ölelés, a simogatás, a puszi, a szájra adott csók, vagy éppen a „szeretlek” szó kimondása nem lehet tabu. A gyerek először a szülőktől kapott érzelmi megnyilvánulásként találkozik ezekkel a fogalmakkal. Fontos, hogy később a két szülőnél is lássa egymás felé irányítva ezeket az őszinte, közvetlen, kedves és szeretetteljes gesztusokat: anya és apa szeretik egymást, ezért szájon csókolják egymást vagy búcsúzáskor azt mondják, szeretlek. Anya és apa engem is szeret, ezért én is kapok ugyanolyan csókot és azt mondják nekem, szeretlek. A gyerek azt visz magával az életbe, amit otthon lát. A szeretet őszinte és gátlások nélküli kimutatása illetve felvállalása jó út ahhoz, hogy egy érzelmileg egészséges ember váljon belőle vagy épkézláb párkapcsolatban tudjon élni.

A gyerekeknél nincsenek gátlások, nincsenek társadalmi elvárások vagy éppen tiltások - ha ők a szülőktől valamit eltanulnak, valószínűleg egész életükben természetesnek tartják majd. És nem, nem fognak mindenkit lépten-nyomon szájon csókolni, mert a szüleik sem csókolnak lépten-nyomon szájon mindenkit.

kiss.jpeg

Fotó: Pexels.com

Nálam a lányom és a feleségem felé érzett határtalan szeretet kimutatása a szájra adott puszival kezdődik. Ezt pedig nem vagyok hajlandó eltakarni a világ elől. Milyen szeretet az, amelyik csak otthon, zárt ajtók mögött működhet? Ez pedig nem csak a szájrapuszira igaz...

És most megyek és megcsókolom a családom.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://apu-kalipszis.blog.hu/api/trackback/id/tr2912589007
süti beállítások módosítása