Mit érdemes tudnod az apaságról, mielőtt gyereket vállalsz?

2017. január 19. 12:48 - Ficza J.

A gyerekvállalás tervezése a feleségemmel végig tudatos folyamat volt. Nem csak azt döntöttük el együtt, hogy mikor jött el az ideje a családalapításnak, hanem a döntéshez vezető hosszú utat is közösen jártuk be. Sokat beszélgettünk a témáról, már akkor is tervezgettük a családi életünket, amikor tudtuk, hogy még évekig nem szeretnénk gyereket. Magát a tényt viszont, hogy egyszer majd lesz, természetesnek tartottuk. Annyi mindenről lehet már ilyenkor is beszélni: mikor lenne ideális? fiú vagy lány legyen? milyen szülők akarunk lenni? hogyan szeretnénk majd nevelni a gyereket? milyen nevek tetszenek? Az évek folyamán így a gyerek kérdése egy távoli homályos ködfelhőből egyre élénkebb és akaratosabb vágyálommá vált.

Fontos, hogy egy pár sokat beszélgessen a témáról, egy férfinak azonban magában is le kell meccselnie ezt a dolgot. Míg a nőknél ez egy természetesebb folyamat, nekünk kicsit tovább tart és nehezebb küzdelem igent mondani az apaságra. Érdemes hát időben elkezdened foglalkozni a kérdéssel, hogy érezd, mikor jött el az ideje és tudd, mi vár rád.

Engem is már régóta foglalkoztatott a dolog. Az első tapasztalataimat nyilván a barátaimtól szereztem. Jól jönnek ilyenkor azok a korodbeli férfiak, akiket jól ismersz és van gyerekük, hiszen tőlük hitelesebb és őszintébb infót kaphatsz, mint mondjuk egy bloggertől (ha-ha!) vagy az apádtól – utóbbi már úgysem fog tisztán emlékezni a régi időkre, vagy úgyis azt fogja mondani, hogy te voltál a legjobb dolog az életében.

Arra voltam leginkább kiváncsi, hogy milyen érzés, mit várhatok, mik az előnyei és hátrányai, miben fogok változni, milyen lesz apaként az élet és hogy egyáltalán miért jó ez az egész?

Esetemben a legtöbb fiatal apuka meghozta az apasághoz a kedvem. Meséltek az életükről, a változásokról és a boldogságról, amit egy gyerek ad. Végighallgattam a vicces történeteket, a cukiságokat és az élményeket. Oké, oké értem én, hogy gőzgép, de mi hajtja? Feláldozod az időd, a kényelmed, az energiád, a pénzed és az egész életed, mégis vigyorogsz közben.

MIÉRT?

És akkor megkaptam a millió dolláros választ: Majd meglátod te is, ha egyszer apa leszel. Na bumm, kösz!

És most itt vagyok, apaként írom e sorokat, így hát szeretném végre elmondani azoknak, akik bizonytalanul, magabiztosan vagy egykedvűen állnak a gyerekvállalás elé, hogy mi apák, miért vigyorgunk.

img_20170119_124231.jpg

Fotó: Ficza János

Bármilyen hihetetlenül hangzik, elsősorban azért, mert ilyenkor

az életed gyökeresen megváltozik!

Ez a változás viszont örömet okoz. Sorolhatnám az olyan hatásvadász és elcsépelt kifejezéseket, mint a „többé már semmi sem lesz ugyanaz”, „máshogy fogod látni a világot” vagy „átalakul az értékrended”, de ezeket már én is lelőttem korábban, így nem ismételném önmagam. Ha szerencsés vagy, olyankor tudod bevállalni a gyereket, amikor úgy érzed, készen állsz ezekre a változásokra. De várjunk csak! Igazából sosem fogsz teljesen készen állni - kifogásokat mindig talál az ember -, csak akkor, ha belevágsz.

Ne ijedj meg, a gyerek után sem dől össze a világ,

az élet megy tovább!

Ugyanúgy sörözhetsz majd a barátokkal, megnézheted a kedvenc sorozatodat vagy leugorhatsz a terembe, csak nem akkor, annyiszor és úgy, ahogy eddig. Helyette egy kicsit át kell alakítanod az életed, de ha jól csinálod, akkor a szülői és egyéni igények összeegyeztethetők.  A régi dolgok már egyébként sem lesznek annyira fontosak, jobban odafigyelsz majd a családi életedre, magadra és a cselekedeteidre. Megfontoltabb felnőtté válsz, ugyanis minél nagyobb lesz a gyereked, ő annál többször fogja látni, hogy milyen ember vagy és mit csinálsz. Példakép leszel, egy minta, ez pedig nagy felelősséggel jár.

Persze mindenki tudja ezt jól, a probléma ott kezdődik, hogy a független, kényelmes életmód mellett sok férfinak nem akaródzik meghozni ezt a fontos döntést. Olyan ez, mint a magyarázkodó dohányos, aki folyton azt hajtogatja, hogy bármikor le tudna szokni a cigiről, csak nem akar. Aztán, amikor nagy készülődés és csinnadratta után mégis leteszi a cigit, egy idő után rájön, hogy sokkal jobb így, hiszen több levegőt kap és könnyebben mássza meg a lépcsőket. A lényeg tehát az első lépés megtétele. Ezúttal a cigi helyett a kényelmet kell a kukába dobnod. Újdonsült apaként pedig megérted majd, hogy bár lemondtál néhány dologról, sokkal többet kaptál cserébe.

Valójában

ami igazán megváltozik, az Te magad leszel!

Az új élet mellé egy új ént is kapsz. A külső szemlélők számára a szülők élete gyökeresen megváltozik, viszont azt csak a szülők tudják, hogy ami valójában megváltozott, azok ők maguk. A gondolkodásuk és a szívük. Az életmód váltás tehát nem oka, hanem okozata a szülőkben végbemenő változásnak. Hidd el, apaként te is jobb emberré válsz majd: megtanulsz többet nevetni, élvezni az életet és jobban szeretni – nem csak mást, hanem magadat is.

Azt mondani a párodnak, hogy gyereket szeretnél tőle, nagy lépés az életben, illik hát komolyan venni és alaposan átgondolni. Akár gyorsan vállalalod be, akár húzod-halasztod, akár tervezett a gyerek, akár váratlanul jön, akár bizonytalan vagy netán aggódsz, a lényeg, hogy tedd meg az első lépést, ne állj a változás útjába és merj apa lenni!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://apu-kalipszis.blog.hu/api/trackback/id/tr2712138019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása