Mennyit vállalhatok fel az apaságomból, hogy az ne legyen kínos neked?

2019. március 06. 14:21 - Ficza J.

Néhány dolgot tisztázni kell a nők és az apák közös érdekeiről. Milyen nőnek és apának lenni manapság? Mi a közös bennem és a feministákban? És milyen egy apás coming out? Állásfoglalás és őszinte kinyilatkoztatás a közelgő Nőnap alkalmából egy apa szemén keresztül.

apu-kalipszis_apai_szeretet.jpg

Tovább
komment

Minden jó, ha minden jó a bölcsiben

2019. február 13. 17:29 - Ficza J.

Bölcsi-trilógia III. rész

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy igen döcögősen induló bölcsikezdés. Az első heteket sok-sok sírás és nyafogás jellemezte, de egyszercsak - egy nem várt napon - eljött a töréspont. Azon a bizonyos reggelen a bölcsiben apukája átöltöztette a kis Emilyt, papucsot húzott a lábára, a kislány pedig hirtelen felállt és köszönés nélkül besétált a többiekhez. Megölelte a kedvenc dadusát, majd valamit mesélni kezdett a pulóverén található cicáról. Az apuka meg ott állt az ajtóban értetlen és csodálkozó tekintettel, miközben az öröm, a hitetlenkedés, na meg a megkönnyebbülés érzése kavargott benne. Hogy jutottunk ide?

apu-kalipszis_blog-bolcsikezdes.jpg

Tovább
komment

Félelem és reszketés a bölcsiben

2018. december 07. 00:10 - Ficza J.

Bölcsi-trilógia II. rész

A kislányunk ősszel elkezdett bölcsibe járni. A befogadás után eljött a kezdés Nagy napja. Aztán a következő. Végül a harmadik nap. Nehezebb volt, mint amire számítottunk, sőt! Ennek köszönhetően pedig előtörtek bennünk a kétségek: Jól döntöttünk, amikor bölcsibe tettük a gyereket?

apu-kalipszis_bolcsikezdes.jpeg

Tovább
komment

Bölcsi mizéria apaszemmel

2018. október 11. 12:01 - Ficza J.

1. rész

Mozgalmas hónapokon vagyunk túl, hurrá, zajlik az élet! Csak ne lenne olyan fene zajos. Az egyik nagy változás az életünkben például az, hogy a nyugodt, szelíd és szabadosan kezelhető reggeleket felváltotta az időkorlátokhoz és nem akaráshoz köthető olyasfajta küzdelem, ami csak egy kisgyermekes családnál jelenhet meg. Két év és két hónap után megkezdődött ugyanis az az élet, ami – tudvalevőleg - ha egyszer megkezdődik, akkor minimum 14-15 évig tartósan meg is marad (de ki számolja?).

ELKEZDTÜK UGYANIS A BÖLCSIT.

apu-kalipszis_bolcsi.jpg

Tovább
komment

Elsőfesztiválozó szülőkkel a Szigeten

2018. augusztus 11. 10:01 - Ficza J.

Rendszeresen hangoztatom, milyen fontos, hogy szülőként se felejtsünk el kikapcsolódni, találjunk időt magunkra és egymásra, felnőtt programokat szervezzünk, vagy olykor (akár huszonéves korunkban tettük) fesztiválokra járjunk.

Nyaranta mi szülőként sem tagadjuk meg a fesztiválozó énünket és ha lehetőségünk adódik, legalább egy napra kinézünk a Szigetre. Idén sem volt ez másképp, ezúttal viszont még két új embert is magunkkal vittünk: olyan szülőket, akik előtte még sosem jártak fesztiválon, így a harmincas éveiket taposva debütáltak a Szigeten.

apu-kalipszis_sziget_2018.jpg

Tovább
komment

Meg tudjuk előzni a bajt?

2018. június 25. 21:23 - Ficza J.

 Feldolgozhatatlan tragédia érte június közepén az amerikai olimpiai bajnok alpesi sielő Bode Millert, akinek másfél éves kislánya medencébe fulladt. Mindamellett, hogy el sem tudom képzelni a fájdalmat, amit most érez, ez a hír eszembe juttatott egy nemrégiben velünk megtörtént esetet: néhány hete Emily (23 hónaposan) szintén vízbe esett. Egy tó szélén állva megcsúszott úgy, hogy mindössze néhány méterre álltunk tőle. A víz a part mentén sekély volt, de ahhoz éppen elég mély, hogy szinte azonnal és teljesen elmerüljön. Fél pillanat alatt utána ugrottam és kikaptam (mit kikaptam, kidobtam!) a partra, és hálisten az ijedtségen kívül komoly baja nem történt, ám így is néhány másodpercet a víz alatt töltött...

apu-kalipszis_fulladas.jpg

Tovább
komment

Mit csináljatok Apák napján?

2018. június 12. 13:42 - Ficza J.

Hétvégén Apák napja, amit minden évben június harmadik vasárnapján ünneplünk. Évről évre népszerűbb ez a nap, egyre több az apák napi rendezvény hazánkban is, így hát úgy döntöttem, hogy a hétvége mindkét napjára ajánlok egy-egy programot. Ezek természetesen nem csak apukáknak, hanem az egész családnak szólnak. Ja, és persze ingyenesek.

apu-kalipszis-apak_napja.jpeg

Tovább
komment

Több férfi tanárra lenne szükség?

2018. június 05. 13:57 - Ficza J.

A tanári szakma ma már jóval kevésbe megbecsült, mint régen volt, pedig ha sikerülne ismét vonzóvá tenni, talán jóval több férfi választaná ezt a területet. Merthogy ma már tanárnak lenni nem szexi, és alig van férfi az oktatásban, pedig nagy szükség lenne rájuk. Hétvégén volt a Pedagógusok napja.

apu-kalipszis_blog-tanarhiany_ferfiak_az_oktatasban.jpg

Tovább
komment

Kötekedj a saját súlycsoportoddal!

2018. május 28. 13:38 - Ficza J.

avagy: a gyermekbántalmazás magánügy?

Befutok néhány cuccért a szupermarketbe. Sietve összeszedem a polcokról a vacsorához szükséges dolgokat és beállok az egyik pénztárhoz a sorba. Egykedvűen várok, miközben andalít a kódleolvasó ütemes pittyegése. Odakint a koraesti sötétség jelzi, hogy közeledik a karácsony.

apu-kalipszis-nem_egy_sulycsoport.jpg

Tovább
komment

A férfiak is nehezen tudják összehangolni a karriert az apasággal

2018. május 09. 23:59 - Ficza J.

Az Apu-kalipszis blog legutóbbi felmérése alátámasztja, hogy a férfiak nagyrésze a munka miatt nem tud annyi időt tölteni a gyerekével, mint amennyit szeretne. Az apák szerint az egyik legfontosabb feladatuk a pénzkeresés, harmaduk viszont frusztrált, mert nem tudja összehangolni a munkáját a szülői teendőivel. Minden harmadik apa elmenne gyesre, ha lenne rá lehetősége. Íme a nagy Apaság és Karrier Felmérés eredményei.

apak_es_a_karrier_apu-kalipszis_blog.jpg

Tovább
komment

11 ajándék, amivel meglepheted a párodat Anyák napján

2018. május 02. 16:21 - Ficza J.

A legtöbb férfi enyhén beszédül, amikor a nyakába zuhannak az évközi ünnepek, mint a Valentin nap vagy az eheti Anyák napja. Tipikusan azok az események ezek, amikkel nem tudunk mit kezdeni. Vennénk is valamit, de kong a fejünk az ürességtől ajándékügyben. Csoki és virág, jó öreg trükk, de már mindenki unja...

apu-kalipszis_blog-anyak_napja_ajandek_otletek.jpg

Tovább
komment

Mennyi az esélye, hogy lehet gyereked?

2018. április 26. 21:33 - Ficza J.

Amikor megtudtam, hogy babánk lesz, az első gondolatom természetesen a felhőtlen öröm volt. Nincs ebben semmi furcsa vagy váratlan. A második gondolatról viszont kevesebbet beszélnek.

apu-kalipszis_blog-meddoseg-nemzokepes_ferfi-gyermekvallalas.jpg

Tovább
komment

Összegyűltek a régi partyarcok, ezúttal a kölyköket is elhozták

2018. április 24. 17:13 - Ficza J.

Nem vagyok éppen otthonülő típus. A párommal szülőként sem osztjuk, sőt, egyenesen ellenezzük azt a nézetet, hogy ha az emberfiának gyereke születik, megáll az élet. Bullshit. A szülői szerep könnyen egyensúlyban lehet az énidővel és a párkapcsolat ápolásával. És néha még a buli is belefér. Ha máshogy nem megy, közösen a gyerekkel, mégpedig szombat délután.

apu-kalipszis_pompom_family_party.JPG

Tovább
komment

Én-én-én! Amikor a gyerek átvenné a hatalmat

2018. április 20. 13:58 - Ficza J.

Apa nem! Én! – parancsol rám Emily, így adva tudtomra, hogy ő dönt a sorsom felől. Mutatóujjával a mellkasát bögdösi olyan elszántan és szigorúan, amilyen elszánt és szigorú csak egy majd' kétéves lehet. Közben éles hanggal kiáltozva ismételgeti a fenti mondatot, különös figyelmet szentelve az egyes szám első személyre. Nincs más választásom, át kell adnom neki a terepet, mert ő úgy kívánja.

apu-kalipszis_boss.jpeg

Tovább
komment

Mit kíván a modern apa?

2018. március 28. 18:46 - Ficza J.

Ezzel a poszttal egy kicsit lemaradtam a forradalom ünnepéről, de hát mit csináljak, ha éppen március 15-ének hosszú hétvégéjén villant a fejemben az ötlet és csak most lett időm papírra vetni. Felmerült bennem, hogy várok egy évet, de a téma túl fontos ahhoz, hogy ilyen sokáig jegeljem. Így hát most vázolom, hogy miről is szól az apaforradalom.

apaforradalom.jpg

Tovább
komment

Rossz szülő vagy, ha jut időd magadra is?

2018. március 04. 23:43 - Ficza J.

Ha nem vagy elég fáradt, rosszul csinálod - szól a népszerű mondás, de én ezzel egyáltalán nem értek egyet. Nem mintha mi nem lennénk néha totál kiütve és nem járna rengeteg áldozattal a szülői lét. Dehogynem, és ez ettől szép! Csakhogy tisztában vagyunk azzal is, hogy az önostorzás helyett szükségünk van némi énidőre is. Hogy ettől legyünk még jobb szülők!

apu-kalipszis_szulo_es_enido.jpg

Tovább
komment

Miért felháborító a gyerekeinknek a Jóbarátok?

2018. február 06. 11:54 - Ficza J.

A Jóbarátok c. sorozat egy egész generáció számára jelent klasszikus és érinthetetlen emléket. Többek között nekem is. Sőt, talán még annál is többet, hiszen egy egész korszak lenyomatát hordozza magán. Nem csoda, hogy a mai harmincas-negyvenes korosztály nagyrésze már attól is jobb kedvre derül, ha eszébe jut a hat new york-i barát története, a legtöbben kapásból tudnak belőle idézni, egy csomó mondata pedig mára szállóigévé vált. Pedig a mai tinédzserek szerint a sorozat szexista, rasszista és homofób.

friends_photo.jpg

Tovább
komment

Drágám, a kölyök marha nagy lett!

2018. január 25. 10:07 - Ficza J.

Késő este van, Claudival lassan nyugovóra térnénk, így bemegyünk a hálószobába. A félhomályba lépve megállunk, mert nem hiszünk a szemünknek. Valami van ott a sötétben. Halk neszeket ad ki, mocorog és nagyon-nagyon hosszú. Annyira, hogy keresztben fekve elfoglalja a franciágy felét. Csendben odalopakodunk hozzá, mellé fekszünk, óvatosan megérintjük és megszagoljuk. Nem moccan, csak szuszog. Olyan, mint egy gyerek, aki most pottyant le közénk. De hát az előbb még csak egy baba volt. Még mindig nem hiszünk a szemünknek, olyan gyorsan megnőtt. Áhitatban ülve csodáljuk őt. Nézzük, milyen békésen alszik. Na és milyen nagy!

Hát ezzel a soha véget nem érő, végtelen gondolatmenettel szembesülünk minden este, amikor Emily mellé fekszünk az ágyban.

bud_spencer_baby.jpg

Tovább
komment

Lassan nem marad feddhetetlen példakép a gyerekeink számára

2018. január 23. 14:29 - Ficza J.

Van valami elbizonytalanító a közvélemény erejében. Merthogy ferde. Nézünk, nézünk, de nem látjuk a teljes képet addig, amíg nem jön valaki, hogy elmozdítsa a fókuszpontunkat. Az emberek véleményét sok minden befolyásolja, és itt ne feltétlenül csak a médiára és a politikusokra gondoljunk: egy új generáció hangos dörömbölése vagy a változó társadalmi viszonyok ugyanolyan hatással vannak a tömegek gondolkodására, mint egy gyógyszerreklám. A véleményvezérek (legyen az egy fitness celeb vagy egy falusi pap) szerepe pontosan azért fontos, hogy a nagy masszában minden csoport megtalálja a maga iránytűjét. De manapság már olyan világban élünk, ahol kifejezetten nehéz megtalálni azt a tartós és pozitív példaképet, akit örülnénk, ha a gyerekeink követnének. Véleményvezérek jönnek-mennek, a hitelük pedig sokszor rapidsebességgel szenved csorbát. Amilyen könnyen megszerezhető a 15 perc hírnév, olyan gyorsan egy csettintéssel a semmibe bukhatunk.

Kinek higgyünk hát? Honnan tudhatnánk, hogy ki hiteles?

victoria-station-busy-people-victoria-735795.jpeg

Tovább
komment

5 hasznos kütyü szülőknek és gyerekeknek

2017. november 27. 15:21 - Ficza J.

Közelednek az ünnepek, ilyenkor az egyszeri fogyasztó olyan dolgokat is megvesz, amikre egyébként sajnálná a pénzét. Pedig csak meg kell találni, hogy melyik az a termék, ami tényleg hasznos, érdekes vagy hiánypótló. Válogatni pedig szülőként is van miből, hiszen ma már elég jól kiszolgált célcsoporttá váltunk.

Az elmúlt hetekben szemezgettem és meglepő módon sok olyan kütyüt találtam, ami elvileg gyerekeknek szól, mégis nekünk nyújt előnyöket. Ajándékozni pedig úgy a legjobb, ha neked is hasznod van belőle. Mint amikor szexi fehérneműt veszel a csajodnak.

És mivel a karácsony a szeretetről szól, mi pedig egyenesen imádjuk a kölykeinket, adja magát, hogy olyan dolgokat vegyünk nekik, amik valójában nekünk jók. Mert ilyen ez az ünnep. És mert ilyen szülőnek lenni.

Összeállítottam hát egy listát, ha némi ötletre lenne szükséged kütyük területén - a gyerek korától függetlenül.

tinitell_mikael_axelsson-20171034_hires.jpg

Tovább
komment