5 hülye kérdés és mondat a várandós párhoz

2016. szeptember 08. 09:05 - Ficza J.

A 9 hónap során a megszokottól érzékelhetőbb odafigyelés lengett körül minket. Ilyenkor mindenki érdeklődik, mindenki kiváncsi, mindenki szurkol. Ez jó érzés. De sokan haszontalan tanácsokat osztogatnak vagy hülyeségeket kérdeznek. Ez nem jó érzés.

Külső szemlélőként talán fel sem tűnik, de miután átéltem, nyugodt szívvel mondhatom, hogy létezik néhány téma, amit nem érdemes felhozni a babát váró két embernek. Hogy miért? Leginkább azért, mert némely kérdés annyiszor ismétlődik a 40 hét során, mint a Két pasi... a Viasaton. Ha jófej akarsz lenni, kérdezz vagy mondj valami egyedit.

Tudjuk, hogy szeretetből, érdeklődésből hangoztak el az alábbiak, és azt is értjük, hogy jót akartatok vagy csak segíteni szeretnétek egy-két jótanáccsal. De egyszerűen ezeknek semmi értelmük! 

Na de nézzük, melyek a legidegesítőbb témák a szülés előtt és miért.

1. Izgultok már?

Válasz: Mit szeretnél hallani?

Minden alkalommal az járt a fejemben, hogy erre a kérdésre vajon a költő milyen választ vár? A fenti reakciót kivéve én ugyanis a "hülye kérdésre hülye válasz" elv alapján nem sok értelmes járható utat látok. 

A tapasztalatom az, hogy jó magyar szokás szerint a legtöbben a "Majd beszarunk!" reakciót várják. A mi esetünkben például a helyzet tényleg az volt, hogy nem izgultunk, inkább izgatottak voltunk. Kiváncsiság volt ez, nem para (bár a párom a szülés után azt mondta, most, hogy már tudja milyen, a következő előtt jobban fog majrézni), így amikor azt feleltük, hogy "Nem igazán, nagyon várjuk már!", a legtöbbször döbbent arc volt a reakció. Te nem izgulsz??? A szoftver ilyenkor hibát jelzett. Végső esetben egy legyintéssel elintézett "Á majd fogsz"-ra futotta a csalódott delikvensekből. 

Ha annyiszor kaptunk volna 1 forintot, ahányszor elhangzott ez a kérdés, megoldódott volna a babakocsi büdzséje. Minél közelebb voltunk a szülés időpontjához, annál többen és annál többször kérdezték. Egy idő után ez már az ember agyára megy. Ugyanezt a kérdést be lehet csomagolni egy sokkal élénkebb díszpapírba is: „Hogy érzitek magatokat?” „Várjátok már?” „Készen álltok mindennel?” Szerintem ezek sokkal ötletesebbek.

2. Addig aludjatok, amíg lehet!

Válasz: Kösz a biztatást!

Azzal nem segítesz, ha a negatív dolgokra világítasz rá. Tudjuk, hogy nehéz együtt élni egy kisbabával és hogy rengeteg áldozattal jár, az ijesztgetéssel viszont nem sokra mész. Egyébként pedig a tapasztalataim szerint nem minden friss szülő válik lepukkant zombivá és nincs kőbe vésve, hogy a gyerek miatt évekig álmatlan éjszakáink lesznek.

3. Természetes szülés lesz?

Válasz: Nem baszki, gyárban készül!

A nők elfelejtettek volna szülni? Ijesztő, hogy 2016-ban sok embernél ez a kérdés csípőből elhangzik. Miért ne próbálná meg egy egészséges fiatal nő a természetesen szülést? Nyilván könnyű itélkeznem, nem nekem kell az orromon kinyomnom egy kókuszdiót, de mindannyian tudjuk, hogy a természetes szülés - ha minden rendben megy - a legjobb és legegészségesebb megoldás a babának és mamának egyaránt. Sok esetben végül persze szükség van a műtéti beavatkozásra, de ha a terhesség alatt nincsenek komplikációk, nem kell feleslegesen, félelemből kés alá feküdni. Vannak olyan orvosok, akik sajnos ezt a megoldást erőltetik. Nem igazán értem ezt az új divathullámot, miszerint az anyukák időpontra mennek a kórházba, a babát pedig pszeudo problémákra hivatkozva kiveszik.

4. Fiú/lány lesz. Én mindig eltalálom!

Válasz: Mire mennénk nélküled?!

Azért, mert egyszer rátrafáltál, még nem jelenti azt, hogy röntgenszemeid vannak. Nyilván az esélyeid jók, 50-50%, csak ne tennéd hozzá, hogy biztos vagy benne. Mondd azt, hogy tippelsz baszod! Azt sem bánom, ha fogadást kötsz. Kész szerencse, hogy csak két nem közül lehet választani. Kedvencem a fószer, aki miután megtudtuk az ultrahangos vizsgálatból, hogy biztosan lány, meggyőzött minket: „Jobb ha tőlem tudjátok, tuti fiú.” Aaargh!

5. Megfoghatom a hasad?

Válasz: És én a tiédet?

bellypaint-769755_1920.jpg

Fotó: Pixabay.com

Van az a típus, aki először találkozik egy várandós nővel és máris a hasához nyúl. Ez férfiként nekem fel se tűnt, de ha jobban belegondolok olyan ez, mintha az utcán a férfiak egymás sörhasát paskolgatnák. Így most már megértettem: a legtöbb terhes nő nem szereti, ha ismeretlen emberek a pocakjához nyúlnak . Ha szeretné, hogy megfogd, hidd el szólni fog, biztos vagyok benne.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://apu-kalipszis.blog.hu/api/trackback/id/tr838886428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása