Apu-kalipszis

A világ nem szűnik meg, csak megváltozik

2017. jún 20.

Te mit csinálsz, ha egy másik gyerek bántja a tiédet?

írta: Ficza J.
Te mit csinálsz, ha egy másik gyerek bántja a tiédet?

Nincsen nagyobb sokk egy szülő számára, mint amikor a gyerekét bántják. A hétvégén pedig ez történt a csupán alig egy éves kislányunkkal. Életében először valaki megverte őt: pontosabban egy nagyobb lány fojtogatta. A kislányunk jól van, reméljük gyorsan elfelejti, de mi egyhamar nem fogjuk, az biztos. Vigyázat, a következő néhány percben megeshet, hogy néhol elragad a hév.

...

Tovább Szólj hozzá

gyereknevelés verekedés játszótér szülők lányos apa

2017. jún 18.

Mese az Apák napjáról

írta: Ficza J.
Mese az Apák napjáról

Egyszer volt, hol nem volt, volt egy gyönyörű plasztikázatlan ifjú hercegnő, akinek az apja gazdag, bölcs és özvegy király volt. Az uralkodó a széltől is megóvta egyszem lánygyermekét. A legjobbat akarta neki, ezért, hogy megvédje minden rossztól, a palota legfelsőbb szobájában rejtegette a kiváncsi szemek elől. Azonban a legügyesebb paparazzik készítettek róla néhány fotót, amelyek megjelentek a helyi hírmondóban, így gyorsan elterjedt, hogy a király lányának szépsége a világ összes vagyonával vetekedik. A király tudta, hogy ez mit jelent, ezért gondoskodni akart róla, hogy felnőttkorában belőle is egy nagy hatalmú bölcs ember felesége váljon. Ezért hát várt a megfelelő kérőre és a legszebb álmokkal babusgatta.

...

Tovább Szólj hozzá

mese apa gyereknevelés disney apaság apak napja lányos apa

2017. jún 16.

A legnagyobb tévhitek az apaságról

írta: Ficza J.
A legnagyobb tévhitek az apaságról

A vasárnapi Apák napja alkalmából összeszedtem mindazt, amit az elmúlt közel egy év során szerzett tapasztalataim alapján érdemes megcáfolnom az apákról. Vagyis magamról. Sok tévhit él ugyanis az emberek fejében a családos férfiakkal kapcsolatban és fontosnak tartom, hogy elmondjam: ezek nagyrésze HÜLYESÉG. Nem lettem a gyerek hatására életunt papucs, akinek a legnagyobb szórakozása, hogy esténként elcsípje Balázs egyik vetélkedőjét. Sem a másik véglet, aki otthon is dolgozik, a maradék idejében pedig sört iszogatva bowlingozik a haverokkal vagy fiatal lányokkal flörtöl a neten. Szóval, az apák nem csak lúzerek vagy seggfejek. Hálisten' elég sok van belőlünk és mindegyikünk más. A legtöbb közülünk pedig élvezi az apaságot, ...

Tovább Szólj hozzá

barátok férfi szülő apa párkapcsolat szexizmus háztartás házasság emancipáció férj szülők apaság

2017. jún 14.

Vagány apák, nem vagytok egyedül!

írta: Ficza J.
Vagány apák, nem vagytok egyedül!

avagy: olvasói recenzió a Daddy Cool c. könyvről

A Daddy Cool  pont olyan, mint amilyennek látszik. Valóban vagány könyv, vagány apákról, de nem csak vagány apáknak. Ha az vagy, kötelező olvasmány, ha nem, akkor is. Érdekes, tanulságos, inspiráló és vicces. Van benne rocksztár, író, sportoló, üzletember, riporter, színész, fotós. Különböznek, de valamiben mégis egyformák. Eddig azt hitted ismered őket, de ezután még jobban fogod. Olvasás közben nagyokat nevetsz és hümmögsz majd. Ha nincs időd, az sem baj, hiszen ez egy interjúkötet: bármikor leteheted és hónapok múlva is folytathatod majd. De miért is tennéd ezt?

...

Tovább Szólj hozzá

könyv irodalom férfi gyereknevelés szülők apaság apablog daddy cool

2017. jún 13.

Miért ne csókolhatná szájon egy apa a gyerekét?

írta: Ficza J.
Miért ne csókolhatná szájon egy apa a gyerekét?

Az elmúlt napokban néhányszor szembetalálkoztam David Beckham „nagy vihart kavart” szájon csókolós ügyével, ezért apaként én is hozzászólok a témához, mert úgy érzem, néhányan tévúton járnak. Akik lemaradtak volna: a Beckham féle „csók-gate” (én már csak így hívom) egy, az Instagramra feltöltött fotó után tört ki, amin a volt focista éppen szájon csókolja az alig 6 éves kislányát. Igen, szájon! Igen, a saját gyermekét! Igen, még képet is készített róla! A világháló zavarodott erkölcsrendészei pedig egy puszi láttán szodómiát kiabálva ismét akcióba léptek.

...

Tovább Szólj hozzá

család szülő apa gyereknevelés csók szeretet ölelés szülők puszi lányos apa

2017. jún 09.

Mivel fognak foglalkozni a gyerekeink?

írta: Ficza J.
Mivel fognak foglalkozni a gyerekeink?

Sofőrök biztosan nem lesznek, de lehetnek ehelyett testdizájnerek vagy valamik, ami ma még nem létezik. Amúgy is öregek leszünk és nem fogjuk érteni. Nincs ezzel baj, hiszen az én szüleim sem gondolták húsz éve, hogy egyszer blogger leszek. De akkor hogyan és mire készítsük fel a ma született gyerekeinket? Milyen lesz a világ és a munkaerőpiac 2030-ban?

...

Tovább Szólj hozzá

jövő gyereknevelés karrier fiatal szülők future work

2017. máj 24.

Íme a tökéletes fitness terem fáradt szülőknek

írta: Ficza J.
Íme a tökéletes fitness terem fáradt szülőknek

Statisztikák szerint a szülők negyede kevesebb mint 5 órát alszik naponta. Hosszútávon ez nagyon megviseli a szervezetet: betegségeket és depressziót okozhat, növeli a stresszfaktort, nem beszélve arról, hogy a kialvatlan szülők rosszabbul teljesítenek a munkahelyen.

Kinek van kedve és ereje mindezek után még a kondícióját is rendben tartani?

...

Tovább Szólj hozzá

videó alvás fáradtság torna fitness pihenés szülők

2017. máj 22.

A legjobb IKEA hack ötletek apáknak

írta: Ficza J.
A legjobb IKEA hack ötletek apáknak

A svéd bútoráruház termékeinek "meghackelése" olyannyira nagy divattá vált, hogy maga az Ikea is támogatja a dolgot és sokszor ők adnak tippet a termékeik újragondolásához - vagy ha úgy tetszik, felspékeléséhez. Az ilyen típusú megoldások egyre népszerűbbek az interneten, én pedig a világhálón böngészve összeszedtem azokat, amelyek a játékosságra építenek, így egy apa számára (akár fia van, akár lánya) hasznosak és érdekesek lehetnek - persze amennyiben van hozzá készsége, türelme és szeretné feldobni a gyerek kuckóját. 

...

Tovább Szólj hozzá

gyerek férfi konyha apa tippek játékok bútor otthon diy gyerekszoba ikea hack lányos apa

2017. máj 16.

Káosz és rend - baba és apa

írta: Ficza J.
Káosz és rend - baba és apa

avagy: a család háború vagy csapatmunka?

A gyerek rendetlenséggel jár. Aki az ellenkezőjét állítja, az hazudik, vagy bejárónője van és titkolja. Azoknál a halandóknál viszont, akik nem rejtegetnek a hátsó sufniban egy mindenre elszánt takarítónőt, tagadhatatlanul észreveszik, ha egy kis jövevény érkezik a családba. Bár igaz a mondás, miszerint kis gyerek kis rumli, nagy gyerek nagy rumli , de ugyebár a nulla gyerekhez képest egy újszülött is pont eggyel több a megszokottnál. Nálunk éppen ez történt. A többgyermekes családok felfordulásába már bele sem merek gondolni – bár ott ugye a nagyobbak már tudnak segíteni a szülőknek, de ez egy másik téma.

...

Tovább Szólj hozzá

család férfi gyereknevelés háztartás férj

2017. máj 04.

Apa első éjszakája egyedül a gyerekkel

írta: Ficza J.
Apa első éjszakája egyedül a gyerekkel

Mindketten túléltük

Múlt hétvégén első alkalommal maradtam egész éjszaka teljesen egyedül a tíz hónapos kislányommal. Bár szinte naponta vagyunk kettesben, az éjszaka mégis mást jelent. Sosem okozott gondot, hogy magam legyek vele, hiszen nem vagyok az a fajta férfi, aki pánikrohamot kap, ha „rá bízzák a gyereket”. Sőt, azt vallom, hogy az igazi férfi nem bébiszittel, hanem gyereket nevel! Vagyis az apa nem csak az a személy, aki szükség esetén ideiglenesen vigyáz a gyerkőcre, hanem a két egyenértékű szülő közül az egyik, aki bármikor átveszi a stafétabotot.

...

Tovább Szólj hozzá

család apa alvás szoptatás nyár baba férj apaság szeparációs szorongás fiatal szülők apa és lánya lányos apa

2017. ápr 21.

Csodálatos képek az apai szeretetről

írta: Ficza J.
Csodálatos képek az apai szeretetről

Tavaly már egyszer elterjedtek és óriási sikert arattak az interneten Snezhana Soosh egyedi akvarelljei, melyeken a fiatal festőnő az apák és lányaik közti különleges kapcsolatot  ábrázolta. A gyönyörű képekről sugárzik a szeretet, a gyengedség, a törődés és nagyszerűen illusztrálja azt, hogy az apák is fontos szerepet tölthetnek be a lányaik életében. Számomra ez nagyon fontos és örülök, hogy valaki művészi formába önti ezt a csodálatos érzést.

...

Tovább Szólj hozzá

család férfi apa art szeretet apaság apa és lánya lányos apa soosh

2017. ápr 13.

A babakocsikázó szülők legnagyobb ellenségei

írta: Ficza J.
A babakocsikázó szülők legnagyobb ellenségei

Lassan tényleg itt a tavasz, egyre többször van jó idő, így bátrabban előbújnak a gyereküket sétáltató apukák is. Jómagam tavaly június óta csupán egy nyári szezont éltem át babakocsikázva, ám a párommal ősszel és télen, hóban és fagyban, esőben és szélben egyaránt rendíthetetlenül toltuk a kocsit, a kislányunkat becsülettel naponta megsétáltattuk.

...

Tovább Szólj hozzá

szülő nyár babakocsi

2017. már 30.

Ahol a gyerekbarát ígéretet komolyan gondolják

írta: Ficza J.
Ahol a gyerekbarát ígéretet komolyan gondolják

Manapság divatos reklámfogássá vált a „gyerekbarát” kifejezés. Minden trendi szülő gyerekbaráttá alakítja a lakását, ami nagyjából a biztonságvédelmi és tiltó eszközök túlzott elhelyezésében kimerül. Mindenhol találsz gyerekbarát éttermet, kávézót és szállodát, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy van mondjuk egy gyerekszék, de abban a pillanatban, amint a gyerkőc megmozdul, netán hangosabban megszólal, minden szúrós tekintet azonnal rád szegeződik. Kényelmetlen helyzet ez és biztosan minden szülő átélte már. Van azonban egy tényleg mesebelinek tűnő hely, ahol a „gyerekbarát” kifejezést professzionális szinten kimaxolták.

...

Tovább Szólj hozzá

család gyerek hotel nyár kirándulás aquapark happy family

2017. már 29.

A szülő és a láthatatlan gödör

írta: Ficza J.
A szülő és a láthatatlan gödör

A Daddy Cool c. könyvben (amelyben ismert magyar férfiak beszélnek az apasággal járó élményeikről - nagyon ajánlom mindenkinek ) , S. Takács András mesél egy afrikai törzsről, ahol nem félelemben nevelik és nem állandó óvatosságra intik a gyerekeket, hanem természetes és egészséges hozzáállással kezelik az életben felmerülő akadályokat. Ha például a falu közepén van egy gödör, azt nem kerítik körbe, nem figyelmeztetik a gyerekeket állandóan a veszélyre, egyszerűen ott van és kész, mégsem esik bele senki. Hiszen miért is esne?

...

Tovább Szólj hozzá

gyereknevelés bébiőr szülészorvos fiatal szülők daddy cool

2017. már 08.

Egy férfi is lehet feminista?

írta: Ficza J.
Egy férfi is lehet feminista?

Furcsának találom, hogy a feminizmus még mindig olyan pejoratív szitokszóként él a köztudatban, amely hallattán minden jóravaló asszony és férfiember köp egyet, sót hajít a háta mögé és legalább háromszor megfordul a saját tengelye körül. Ez a tíz betű olyan lelki sikolyokat vált ki sokaknál, mintha magát a vaginát növesztett ördögöt idézték volna meg a Fallosz nemes oltárán. A "feminista" jelző még ma is inkább rágalom, mint követendő minta, olyan férfigyűlölő nőket képzelnek ez alatt, akik maguk is férfiasak, ellenzik a házasságot, a gyerekvállalást és úgy általában a női identitást. Pedig ez egyáltalán nincs így. Sőt, nem csak hogy családcentrikus nőies nők, hanem családcentrikus férfias férfiak is lehetnek ...

Tovább Szólj hozzá

feminizmus szexizmus emancipáció apaság girl power lányos apa

2017. feb 28.

Minek nevezzelek?

írta: Ficza J.
Minek nevezzelek?

avagy: angyal vagy zizi a gyerek

Dinka, troll, strucc – a legszokatlanabb jelzők, amikkel eddig a kislányomat illettem. Ezek hallatán a nagyszülők totál ki vannak akadva, én meg nem tudom eldönteni, hogy fura vagyok-e vagy csak laza (igérem, a struccot is meg tudom magyarázni).

...

Tovább Szólj hozzá

gyerek szülő apa gőgicsélés fiatal szülők gügyögés lányos apa

2017. feb 13.

A férfiak is megérdemlik, hogy apák legyenek

írta: Ficza J.
A férfiak is megérdemlik, hogy apák legyenek

A minap láttam egy viccesnek szánt videót arról, ahogy egy férfi kétségbeesetten próbálja elaltatni az őrülten síró gyerekét. Perceken át kínlódik, próbálkozik, szenved, de mindhiába tartja a karjában, az csak nem hagyja abba az ordítást, az apuka pedig egyre kétségbeesettebben izzad az éjszakában. Aztán bejön a szobába az anyuka álmos szemekkel, odalép a kiságyhoz, kiveszi belőle a picit, aki egyből elhallgat, a fickó meg bamba tekintettel jön rá, hogy egész idő alatt a gyerek plüssmackóját dajkálta a pokrócba csavarva. Érteeeed! Hát a mamlasz, észre sem vette!

...

Tovább Szólj hozzá

férfi apa gyereknevelés nők párkapcsolat szexizmus háztartás emancipáció férj apaság fiatal szülők merj apa lenni

2017. jan 31.

Először érett be a munkám gyümölcse

írta: Ficza J.
Először érett be a munkám gyümölcse

A lányom idén úgy döntött, hogy új életet kezd és felfedezi a világot. Támogatom benne. Így hát 7 hónaposan nekiindult, hogy beteljesítse a küldetését. Kúszik, mászik, nyúl, rúg, húz, rág, gügyög, gagyog, sikít, akar, kér, követel, érdeklődik, kiváncsiskodik, grimaszokat vág, kacag vagy éppen bánatosan kényeskedik. Szóval élénkebbé vált és rohamos fejlődésnek indult. Az elmúlt egy hónapban több új dolgot tanult meg és fedezett fel, mint az azt megelőző fél évben összesen. Óriási dolog ez nekünk, elsőgyermekes szülőknek. Minden új mozdulata műalkotás, minden dacos kinyilatkoztatása türelemjáték, minden új hóbortja humorforrás. Az új életszakasz a szórakoztató faktor mellett azonban új kihívásokat is hozott.

...

Tovább Szólj hozzá

apa baba apaság szeparációs szorongás gagyogás