Miért felháborító a gyerekeinknek a Jóbarátok?

2018. február 06. 11:54 - Ficza J.

A Jóbarátok c. sorozat egy egész generáció számára jelent klasszikus és érinthetetlen emléket. Többek között nekem is. Sőt, talán még annál is többet, hiszen egy egész korszak lenyomatát hordozza magán. Nem csoda, hogy a mai harmincas-negyvenes korosztály nagyrésze már attól is jobb kedvre derül, ha eszébe jut a hat new york-i barát története, a legtöbben kapásból tudnak belőle idézni, egy csomó mondata pedig mára szállóigévé vált. Pedig a mai tinédzserek szerint a sorozat szexista, rasszista és homofób.

friends_photo.jpg

Tovább
komment

Drágám, a kölyök marha nagy lett!

2018. január 25. 10:07 - Ficza J.

Késő este van, Claudival lassan nyugovóra térnénk, így bemegyünk a hálószobába. A félhomályba lépve megállunk, mert nem hiszünk a szemünknek. Valami van ott a sötétben. Halk neszeket ad ki, mocorog és nagyon-nagyon hosszú. Annyira, hogy keresztben fekve elfoglalja a franciágy felét. Csendben odalopakodunk hozzá, mellé fekszünk, óvatosan megérintjük és megszagoljuk. Nem moccan, csak szuszog. Olyan, mint egy gyerek, aki most pottyant le közénk. De hát az előbb még csak egy baba volt. Még mindig nem hiszünk a szemünknek, olyan gyorsan megnőtt. Áhitatban ülve csodáljuk őt. Nézzük, milyen békésen alszik. Na és milyen nagy!

Hát ezzel a soha véget nem érő, végtelen gondolatmenettel szembesülünk minden este, amikor Emily mellé fekszünk az ágyban.

bud_spencer_baby.jpg

Tovább
komment

Lassan nem marad feddhetetlen példakép a gyerekeink számára

2018. január 23. 14:29 - Ficza J.

Van valami elbizonytalanító a közvélemény erejében. Merthogy ferde. Nézünk, nézünk, de nem látjuk a teljes képet addig, amíg nem jön valaki, hogy elmozdítsa a fókuszpontunkat. Az emberek véleményét sok minden befolyásolja, és itt ne feltétlenül csak a médiára és a politikusokra gondoljunk: egy új generáció hangos dörömbölése vagy a változó társadalmi viszonyok ugyanolyan hatással vannak a tömegek gondolkodására, mint egy gyógyszerreklám. A véleményvezérek (legyen az egy fitness celeb vagy egy falusi pap) szerepe pontosan azért fontos, hogy a nagy masszában minden csoport megtalálja a maga iránytűjét. De manapság már olyan világban élünk, ahol kifejezetten nehéz megtalálni azt a tartós és pozitív példaképet, akit örülnénk, ha a gyerekeink követnének. Véleményvezérek jönnek-mennek, a hitelük pedig sokszor rapidsebességgel szenved csorbát. Amilyen könnyen megszerezhető a 15 perc hírnév, olyan gyorsan egy csettintéssel a semmibe bukhatunk.

Kinek higgyünk hát? Honnan tudhatnánk, hogy ki hiteles?

victoria-station-busy-people-victoria-735795.jpeg

Tovább
komment

5 hasznos kütyü szülőknek és gyerekeknek

2017. november 27. 15:21 - Ficza J.

Közelednek az ünnepek, ilyenkor az egyszeri fogyasztó olyan dolgokat is megvesz, amikre egyébként sajnálná a pénzét. Pedig csak meg kell találni, hogy melyik az a termék, ami tényleg hasznos, érdekes vagy hiánypótló. Válogatni pedig szülőként is van miből, hiszen ma már elég jól kiszolgált célcsoporttá váltunk.

Az elmúlt hetekben szemezgettem és meglepő módon sok olyan kütyüt találtam, ami elvileg gyerekeknek szól, mégis nekünk nyújt előnyöket. Ajándékozni pedig úgy a legjobb, ha neked is hasznod van belőle. Mint amikor szexi fehérneműt veszel a csajodnak.

És mivel a karácsony a szeretetről szól, mi pedig egyenesen imádjuk a kölykeinket, adja magát, hogy olyan dolgokat vegyünk nekik, amik valójában nekünk jók. Mert ilyen ez az ünnep. És mert ilyen szülőnek lenni.

Összeállítottam hát egy listát, ha némi ötletre lenne szükséged kütyük területén - a gyerek korától függetlenül.

tinitell_mikael_axelsson-20171034_hires.jpg

Tovább
komment

Minden, amit apaként tudni akartál a szexről...

2017. november 13. 14:15 - Ficza J.

...legalábbis majdnem minden

Valóban kinyírja a gyerek a házaséletet? És ha mégsem, akkor is minden ugyanolyan marad, mint előtte volt? Vagy már csak ünnepnapokon számíthatunk valami jóra? Ilyen és ehhez hasonló kérdések (na meg a hozzájuk tartozó válaszok) minden férfit és persze nőt érdekelnek. Ha nincs gyerek azért, ha pedig már van, akkor meg pláne. A nők viszont legalább hajlandóak beszélni róla, és nem csak egymást közt, hanem az online világban is előszeretettel vesézik ki a témát, osztják meg tapasztalataikat. A férfiak kérdéseivel, aggályaival, esetleges problémáival viszont vajmi kevés blog és tanácsadás foglalkozik. Pedig minket is nagyon érdekel, kérdeznénk is, de legtöbbször csak egy söröspohárba kapaszkodva tudunk előhozakodni a farbával. Magamra vállaltam tehát e nehéz terhet, és most férfitársaim kétségeinek súlya alatt meggörnyedve halkan azt sziszegem, hogy akkor most let’s talk about sex. Nem csajosan, hanem amolyan férfimódra, nyíltan. Tudjátok, csak keményen (érted, höhö!). Persze a lányok is elolvashatják, sőt! Szubjektív és tökéletlen összefoglaló, valamint jó adag megválaszolatlan kérdés következik tehát az apák házaséletéről. Szóval drága anya, kedves apósom! Ez az utolsó lehetőségetek, hogy abbahagyjátok az olvasást.

love_in_the_kitchen.jpg

Tovább
komment

Amikor a feleséged a gyerekmedencében fuldoklik

2017. október 26. 10:48 - Ficza J.

Új vlog készült

Az előző blogposztomban éppen arról írtam, hogy néhanapján milyen nagy szükségünk van arra, hogy egy kicsit eltűnjünk a világ elől és hármasban kiránduljunk egyet. Szeptemberben éppen ez történt, a Happyfamily jóvoltából (ez itt a reklám helye, innen is köszönjük!) ugyanis három csodás napot tölthettünk a család- és gyerekközpontúságáról méltán híres ausztriai Hotel Sonnenparkban. Néhány hónapja már jártam náluk, az akkori élményemet egyszer itt megírtam, most pedig az egész család velem tarthatott, mi pedig bőszen videóztunk.

Úgyhogy a szavak helyett ezúttal beszéljenek a képek. Ha tetszett, ajánlom figyelmetekbe az új vlogomat és kövessetek a YouTube-on.

SPOILER: Claudi nem fulladt meg, csak azt hitte...

komment

Hogyan uralja a szülő az időt?

2017. október 25. 11:48 - Ficza J.

Talán észrevetted, talán nem, de az utóbbi hetekben kissé megcsappant az online jelenlétem (örülök, ha észrevetted, remélem hiányoztam, ha pedig nem, akkor kérlek, figyelj jobban!) és a blogomon ritkultak a bejegyzések. Mindez nem véletlen, több oka is van.

Egyrészt, ahogy Emily egyre jobban cseperedik, okosabb, ügyesebb és kommunikatívabb (vagyis minél jobban uralkodik rajtunk), annál több figyelmet (és hű alattvalókat) igényel, én meg lelkes hódolóként a lehető legtöbb időt próbálom vele tölteni. Régi közhely azonban, hogy az idő ellenünk dolgozik és a gyerek megérkezése után gyorsul csak fel igazán.

dieťa-rodič-ido.jpeg

Tovább
komment

Mikor vállalj gyereket?

2017. szeptember 28. 09:49 - Ficza J.

Minden komoly kapcsolatban milliós kérdés, hogy mikor lenne ideális a gyerekvállalás. Nyilván korszaktól, generációtól, párkapcsolattól és egyéntől függ, hogy mikor és hogyan történik: van, aki azonnal, van, aki soha, van aki fél tőle, van, aki alig várja. A férfiak ráadásul máshogy látják, mint a nők. A fiatalok pedig méginkább, mint a szüleik. Íme tehát egy szubjektíven objektív vélemény a családalapításról.

csaladalapitas_magyarorszagon.jpeg

Tovább
komment

7 kiváló sorozat az apaságról, apáknak

2017. szeptember 12. 10:56 - Ficza J.

Elkezdődött az őszi tv szezon, ami hálisten nem csak azt jelenti, hogy trash realityk és tehetségkutatók lepik el az étert, hanem azt is, hogy – bár nálunk főmusoridőn kívül, vagy éppen eldugott csatornákon, de – néhány jó sorozat folytatására is van remény. Mi a párommal nagy sorozat rajongók vagyunk (meg persze filmbuzik, a legjobb apás filmekről itt és itt olvashattok, mindenkinek ajánlom) és igen, gyerek mellett is jut rá időnk: az ősz közeledtével Emily már 8-kor alszik és mivel későn fekvők vagyunk, esténként bőven jut időnk egyéb tennivalóink mellett az éppen aktuális kedvenc 1-1 epizódjának megtekintésére. Bár nem tévézünk, hanem interneten nézzük a szériákat, a lényeg, hogy elkezdődött az idény és ilyenkor kerülnek bemutatásra az új évadok, jórészük pedig eljut hozzánk is.

night-television-tv-theme-machines.jpg

Tovább
komment

Elképesztő: kisgyerekek is járnak a Szigetre!

2017. augusztus 22. 23:35 - Ficza J.

Most, hogy rákattintottál a clickbait címre elárulom, hogy tényleg nem kamuztam: több gyereket is láttunk a fesztiválon a néhány hónapostól egészen a 6-8 évesig. Videót is készítettünk:

A párommal rövid kihagyás után ismét elmentünk fesztiválozni. Ott voltunk a Sziget pénteki napján, (júliusban megjártuk a Soundot is) és beigazolódott, hogy a gyerek után sem áll meg az élet.

Tovább
komment

Ki hisztizik jobban, te vagy a gyerek?

2017. augusztus 15. 15:21 - Ficza J.

Sokszor lerágott csont, hogy minden szülő rémálma a nyilvános helyen hisztirohamot kapó gyerek. Te is ettől tartasz, igaz? Ez alól én sem vagyok kivétel, hiszen a kislányom egyre nagyobb, akaratosabb és követelőzőbb, így bár eddig még nem kellett vele átélnem ilyen pillanatokat, de a naiv szülő feje felett mindig ott lebeg Damoklész kardja. A legrosszabb (vagy éppen a legjobb – nézőpont kérdése) az egészben az, hogy nevelheted akárhogyan, lehetsz bármilyen mintaszülő, képzett lélekbúvár, guru vagy akár maga a Jótündér, akkor sem tudhatod mikor üt be váratlanul a ménkű és kezd el az utódod minden előzmény nélkül sikoltozni vagy mikor veti magát a padlóra a lehető legzsúfoltabb helyen. Ez vagy megtörténik, vagy nem. És sohasem jókor. Ellenben mindig alattomosan és váratlanul.

A lényeg, hogy mindezt TE hogyan kezeled.

emily_ebredes_utan.JPG

Tovább
komment

Mi történt az elmúlt egy évben?

2017. július 31. 19:07 - Ficza J.

Rég jelentkeztem új bejegyzéssel, annyira régen, hogy időközben több nagy esemény is történt:

- Egyrészt 1 éves lett nem csak Emily, hanem a blog is (hurrá!), így számba vettem, hogy mi minden történt az elmúlt esztendő során. Hát sokminden: amikor tavaly júliusban megírtam az első blogbejegyzésemet az apás szülésről, nem gondoltam volna, hogy egy év múlva is ilyen sokan követnek/olvasnak/szeretnek majd, köszönet érte Nektek - miattatok létezik ez a blog, remélem továbbra is hűek maradtok hozzám és egyre többen lesztek. A blognak köszönhetően sok új ismerőst és barátot szereztem, részt vettem több bloggertalálkozón, eljutottam olyan helyekre és eseményekre, ahová egyébként nem mentem volna. A blogírás tehát nem csak az íróasztal előtt ülve kalandos.

szuletesnap.jpg

Tovább
komment

Apa és anya a Balaton Soundon

2017. július 13. 01:06 - Ficza J.

Oké, elsőre talán megtévesztő a cím: úgy hangzik, mint egy anekdota kezdete arról, ahogy egy kamasz elindult a szüleivel fesztiválozni, hogy ott aztán sok kínos és vicces pillanatot éljen át velük. Ez azonban nem az a történet, bár könnyen lehetséges, hogy a kislányunknak egyszer majd tényleg „too much” leszünk, de ez már nem az én gondom...

bs.jpg

Tovább
komment

Te mit csinálsz, ha egy másik gyerek bántja a tiédet?

2017. június 20. 16:39 - Ficza J.

Nincsen nagyobb sokk egy szülő számára, mint amikor a gyerekét bántják. A hétvégén pedig ez történt a csupán alig egy éves kislányunkkal. Életében először valaki megverte őt: pontosabban egy nagyobb lány fojtogatta. A kislányunk jól van, reméljük gyorsan elfelejti, de mi egyhamar nem fogjuk, az biztos. Vigyázat, a következő néhány percben megeshet, hogy néhol elragad a hév.

dog-734691_640.jpg

Tovább
komment

Mese az Apák napjáról

2017. június 18. 20:08 - Ficza J.

Egyszer volt, hol nem volt, volt egy gyönyörű plasztikázatlan ifjú hercegnő, akinek az apja gazdag, bölcs és özvegy király volt. Az uralkodó a széltől is megóvta egyszem lánygyermekét. A legjobbat akarta neki, ezért, hogy megvédje minden rossztól, a palota legfelsőbb szobájában rejtegette a kiváncsi szemek elől. Azonban a legügyesebb paparazzik készítettek róla néhány fotót, amelyek megjelentek a helyi hírmondóban, így gyorsan elterjedt, hogy a király lányának szépsége a világ összes vagyonával vetekedik. A király tudta, hogy ez mit jelent, ezért gondoskodni akart róla, hogy felnőttkorában belőle is egy nagy hatalmú bölcs ember felesége váljon. Ezért hát várt a megfelelő kérőre és a legszebb álmokkal babusgatta.

merj_nagyot_almodni.jpg

Tovább
komment

A legnagyobb tévhitek az apaságról

2017. június 16. 10:34 - Ficza J.

A vasárnapi Apák napja alkalmából összeszedtem mindazt, amit az elmúlt közel egy év során szerzett tapasztalataim alapján érdemes megcáfolnom az apákról. Vagyis magamról. Sok tévhit él ugyanis az emberek fejében a családos férfiakkal kapcsolatban és fontosnak tartom, hogy elmondjam: ezek nagyrésze HÜLYESÉG. Nem lettem a gyerek hatására életunt papucs, akinek a legnagyobb szórakozása, hogy esténként elcsípje Balázs egyik vetélkedőjét. Sem a másik véglet, aki otthon is dolgozik, a maradék idejében pedig sört iszogatva bowlingozik a haverokkal vagy fiatal lányokkal flörtöl a neten. Szóval, az apák nem csak lúzerek vagy seggfejek. Hálisten' elég sok van belőlünk és mindegyikünk más. A legtöbb közülünk pedig élvezi az apaságot, ezért mi is megérdemeljük, hogy legyen egy saját napunk.

fathers-day-2139817_640.jpg

Tovább
komment

Vagány apák, nem vagytok egyedül!

2017. június 14. 11:29 - Ficza J.

avagy: olvasói recenzió a Daddy Cool c. könyvről

A Daddy Cool pont olyan, mint amilyennek látszik. Valóban vagány könyv, vagány apákról, de nem csak vagány apáknak. Ha az vagy, kötelező olvasmány, ha nem, akkor is. Érdekes, tanulságos, inspiráló és vicces. Van benne rocksztár, író, sportoló, üzletember, riporter, színész, fotós. Különböznek, de valamiben mégis egyformák. Eddig azt hitted ismered őket, de ezután még jobban fogod. Olvasás közben nagyokat nevetsz és hümmögsz majd. Ha nincs időd, az sem baj, hiszen ez egy interjúkötet: bármikor leteheted és hónapok múlva is folytathatod majd. De miért is tennéd ezt?

daddy_cool_konyv.jpg

Tovább
komment

Miért ne csókolhatná szájon egy apa a gyerekét?

2017. június 13. 01:06 - Ficza J.

Az elmúlt napokban néhányszor szembetalálkoztam David Beckham „nagy vihart kavart” szájon csókolós ügyével, ezért apaként én is hozzászólok a témához, mert úgy érzem, néhányan tévúton járnak. Akik lemaradtak volna: a Beckham féle „csók-gate” (én már csak így hívom) egy, az Instagramra feltöltött fotó után tört ki, amin a volt focista éppen szájon csókolja az alig 6 éves kislányát. Igen, szájon! Igen, a saját gyermekét! Igen, még képet is készített róla! A világháló zavarodott erkölcsrendészei pedig egy puszi láttán szodómiát kiabálva ismét akcióba léptek.

Kiss for Daddy ❤️

Príspevok, ktorý zdieľa David Beckham (@davidbeckham),

Tovább
komment

Mivel fognak foglalkozni a gyerekeink?

2017. június 09. 00:31 - Ficza J.

Sofőrök biztosan nem lesznek, de lehetnek ehelyett testdizájnerek vagy valamik, ami ma még nem létezik. Amúgy is öregek leszünk és nem fogjuk érteni. Nincs ezzel baj, hiszen az én szüleim sem gondolták húsz éve, hogy egyszer blogger leszek. De akkor hogyan és mire készítsük fel a ma született gyerekeinket? Milyen lesz a világ és a munkaerőpiac 2030-ban?

drone-1245980_1280.jpg

Tovább
komment