7 kiváló sorozat az apaságról, apáknak

2017. szeptember 12. 10:56 - Ficza J.

Elkezdődött az őszi tv szezon, ami hálisten nem csak azt jelenti, hogy trash realityk és tehetségkutatók lepik el az étert, hanem azt is, hogy – bár nálunk főmusoridőn kívül, vagy éppen eldugott csatornákon, de – néhány jó sorozat folytatására is van remény. Mi a párommal nagy sorozat rajongók vagyunk (meg persze filmbuzik, a legjobb apás filmekről itt és itt olvashattok, mindenkinek ajánlom) és igen, gyerek mellett is jut rá időnk: az ősz közeledtével Emily már 8-kor alszik és mivel későn fekvők vagyunk, esténként bőven jut időnk egyéb tennivalóink mellett az éppen aktuális kedvenc 1-1 epizódjának megtekintésére. Bár nem tévézünk, hanem interneten nézzük a szériákat, a lényeg, hogy elkezdődött az idény és ilyenkor kerülnek bemutatásra az új évadok, jórészük pedig eljut hozzánk is.

night-television-tv-theme-machines.jpg

Tovább
komment

Elképesztő: kisgyerekek is járnak a Szigetre!

2017. augusztus 22. 23:35 - Ficza J.

Most, hogy rákattintottál a clickbait címre elárulom, hogy tényleg nem kamuztam: több gyereket is láttunk a fesztiválon a néhány hónapostól egészen a 6-8 évesig. Videót is készítettünk:

A párommal rövid kihagyás után ismét elmentünk fesztiválozni. Ott voltunk a Sziget pénteki napján, (júliusban megjártuk a Soundot is) és beigazolódott, hogy a gyerek után sem áll meg az élet.

Tovább
komment

Ki hisztizik jobban, te vagy a gyerek?

2017. augusztus 15. 15:21 - Ficza J.

Sokszor lerágott csont, hogy minden szülő rémálma a nyilvános helyen hisztirohamot kapó gyerek. Te is ettől tartasz, igaz? Ez alól én sem vagyok kivétel, hiszen a kislányom egyre nagyobb, akaratosabb és követelőzőbb, így bár eddig még nem kellett vele átélnem ilyen pillanatokat, de a naiv szülő feje felett mindig ott lebeg Damoklész kardja. A legrosszabb (vagy éppen a legjobb – nézőpont kérdése) az egészben az, hogy nevelheted akárhogyan, lehetsz bármilyen mintaszülő, képzett lélekbúvár, guru vagy akár maga a Jótündér, akkor sem tudhatod mikor üt be váratlanul a ménkű és kezd el az utódod minden előzmény nélkül sikoltozni vagy mikor veti magát a padlóra a lehető legzsúfoltabb helyen. Ez vagy megtörténik, vagy nem. És sohasem jókor. Ellenben mindig alattomosan és váratlanul.

A lényeg, hogy mindezt TE hogyan kezeled.

emily_ebredes_utan.JPG

Tovább
komment

Mi történt az elmúlt egy évben?

2017. július 31. 19:07 - Ficza J.

Rég jelentkeztem új bejegyzéssel, annyira régen, hogy időközben több nagy esemény is történt:

- Egyrészt 1 éves lett nem csak Emily, hanem a blog is (hurrá!), így számba vettem, hogy mi minden történt az elmúlt esztendő során. Hát sokminden: amikor tavaly júliusban megírtam az első blogbejegyzésemet az apás szülésről, nem gondoltam volna, hogy egy év múlva is ilyen sokan követnek/olvasnak/szeretnek majd, köszönet érte Nektek - miattatok létezik ez a blog, remélem továbbra is hűek maradtok hozzám és egyre többen lesztek. A blognak köszönhetően sok új ismerőst és barátot szereztem, részt vettem több bloggertalálkozón, eljutottam olyan helyekre és eseményekre, ahová egyébként nem mentem volna. A blogírás tehát nem csak az íróasztal előtt ülve kalandos.

szuletesnap.jpg

Tovább
komment

Apa és anya a Balaton Soundon

2017. július 13. 01:06 - Ficza J.

Oké, elsőre talán megtévesztő a cím: úgy hangzik, mint egy anekdota kezdete arról, ahogy egy kamasz elindult a szüleivel fesztiválozni, hogy ott aztán sok kínos és vicces pillanatot éljen át velük. Ez azonban nem az a történet, bár könnyen lehetséges, hogy a kislányunknak egyszer majd tényleg „too much” leszünk, de ez már nem az én gondom...

bs.jpg

Tovább
komment

Te mit csinálsz, ha egy másik gyerek bántja a tiédet?

2017. június 20. 16:39 - Ficza J.

Nincsen nagyobb sokk egy szülő számára, mint amikor a gyerekét bántják. A hétvégén pedig ez történt a csupán alig egy éves kislányunkkal. Életében először valaki megverte őt: pontosabban egy nagyobb lány fojtogatta. A kislányunk jól van, reméljük gyorsan elfelejti, de mi egyhamar nem fogjuk, az biztos. Vigyázat, a következő néhány percben megeshet, hogy néhol elragad a hév.

dog-734691_640.jpg

Tovább
komment

Mese az Apák napjáról

2017. június 18. 20:08 - Ficza J.

Egyszer volt, hol nem volt, volt egy gyönyörű plasztikázatlan ifjú hercegnő, akinek az apja gazdag, bölcs és özvegy király volt. Az uralkodó a széltől is megóvta egyszem lánygyermekét. A legjobbat akarta neki, ezért, hogy megvédje minden rossztól, a palota legfelsőbb szobájában rejtegette a kiváncsi szemek elől. Azonban a legügyesebb paparazzik készítettek róla néhány fotót, amelyek megjelentek a helyi hírmondóban, így gyorsan elterjedt, hogy a király lányának szépsége a világ összes vagyonával vetekedik. A király tudta, hogy ez mit jelent, ezért gondoskodni akart róla, hogy felnőttkorában belőle is egy nagy hatalmú bölcs ember felesége váljon. Ezért hát várt a megfelelő kérőre és a legszebb álmokkal babusgatta.

merj_nagyot_almodni.jpg

Tovább
komment

A legnagyobb tévhitek az apaságról

2017. június 16. 10:34 - Ficza J.

A vasárnapi Apák napja alkalmából összeszedtem mindazt, amit az elmúlt közel egy év során szerzett tapasztalataim alapján érdemes megcáfolnom az apákról. Vagyis magamról. Sok tévhit él ugyanis az emberek fejében a családos férfiakkal kapcsolatban és fontosnak tartom, hogy elmondjam: ezek nagyrésze HÜLYESÉG. Nem lettem a gyerek hatására életunt papucs, akinek a legnagyobb szórakozása, hogy esténként elcsípje Balázs egyik vetélkedőjét. Sem a másik véglet, aki otthon is dolgozik, a maradék idejében pedig sört iszogatva bowlingozik a haverokkal vagy fiatal lányokkal flörtöl a neten. Szóval, az apák nem csak lúzerek vagy seggfejek. Hálisten' elég sok van belőlünk és mindegyikünk más. A legtöbb közülünk pedig élvezi az apaságot, ezért mi is megérdemeljük, hogy legyen egy saját napunk.

fathers-day-2139817_640.jpg

Tovább
komment

Vagány apák, nem vagytok egyedül!

2017. június 14. 11:29 - Ficza J.

avagy: olvasói recenzió a Daddy Cool c. könyvről

A Daddy Cool pont olyan, mint amilyennek látszik. Valóban vagány könyv, vagány apákról, de nem csak vagány apáknak. Ha az vagy, kötelező olvasmány, ha nem, akkor is. Érdekes, tanulságos, inspiráló és vicces. Van benne rocksztár, író, sportoló, üzletember, riporter, színész, fotós. Különböznek, de valamiben mégis egyformák. Eddig azt hitted ismered őket, de ezután még jobban fogod. Olvasás közben nagyokat nevetsz és hümmögsz majd. Ha nincs időd, az sem baj, hiszen ez egy interjúkötet: bármikor leteheted és hónapok múlva is folytathatod majd. De miért is tennéd ezt?

daddy_cool_konyv.jpg

Tovább
komment

Miért ne csókolhatná szájon egy apa a gyerekét?

2017. június 13. 01:06 - Ficza J.

Az elmúlt napokban néhányszor szembetalálkoztam David Beckham „nagy vihart kavart” szájon csókolós ügyével, ezért apaként én is hozzászólok a témához, mert úgy érzem, néhányan tévúton járnak. Akik lemaradtak volna: a Beckham féle „csók-gate” (én már csak így hívom) egy, az Instagramra feltöltött fotó után tört ki, amin a volt focista éppen szájon csókolja az alig 6 éves kislányát. Igen, szájon! Igen, a saját gyermekét! Igen, még képet is készített róla! A világháló zavarodott erkölcsrendészei pedig egy puszi láttán szodómiát kiabálva ismét akcióba léptek.

Kiss for Daddy ❤️

Príspevok, ktorý zdieľa David Beckham (@davidbeckham),

Tovább
komment

Mivel fognak foglalkozni a gyerekeink?

2017. június 09. 00:31 - Ficza J.

Sofőrök biztosan nem lesznek, de lehetnek ehelyett testdizájnerek vagy valamik, ami ma még nem létezik. Amúgy is öregek leszünk és nem fogjuk érteni. Nincs ezzel baj, hiszen az én szüleim sem gondolták húsz éve, hogy egyszer blogger leszek. De akkor hogyan és mire készítsük fel a ma született gyerekeinket? Milyen lesz a világ és a munkaerőpiac 2030-ban?

drone-1245980_1280.jpg

Tovább
komment

Íme a tökéletes fitness terem fáradt szülőknek

2017. május 24. 21:22 - Ficza J.

Statisztikák szerint a szülők negyede kevesebb mint 5 órát alszik naponta. Hosszútávon ez nagyon megviseli a szervezetet: betegségeket és depressziót okozhat, növeli a stresszfaktort, nem beszélve arról, hogy a kialvatlan szülők rosszabbul teljesítenek a munkahelyen.

Kinek van kedve és ereje mindezek után még a kondícióját is rendben tartani?

Az angliai David Lloyd fitness terem viszont éppen a kimerült szülőkre épít - a csendes foglalkozás keretében tartott rövid és egyszerű gyakorlatok segítenek leküzdeni a fáradtságot, a könnyű 15 perces átmozgatás után pedig 45 perc alvás következik.

 

Tovább
komment

A legjobb IKEA hack ötletek apáknak

2017. május 22. 23:59 - Ficza J.

A svéd bútoráruház termékeinek "meghackelése" olyannyira nagy divattá vált, hogy maga az Ikea is támogatja a dolgot és sokszor ők adnak tippet a termékeik újragondolásához - vagy ha úgy tetszik, felspékeléséhez. Az ilyen típusú megoldások egyre népszerűbbek az interneten, én pedig a világhálón böngészve összeszedtem azokat, amelyek a játékosságra építenek, így egy apa számára (akár fia van, akár lánya) hasznosak és érdekesek lehetnek - persze amennyiben van hozzá készsége, türelme és szeretné feldobni a gyerek kuckóját. 

Tovább
komment

Káosz és rend - baba és apa

2017. május 16. 00:04 - Ficza J.

avagy: a család háború vagy csapatmunka?

A gyerek rendetlenséggel jár. Aki az ellenkezőjét állítja, az hazudik, vagy bejárónője van és titkolja. Azoknál a halandóknál viszont, akik nem rejtegetnek a hátsó sufniban egy mindenre elszánt takarítónőt, tagadhatatlanul észreveszik, ha egy kis jövevény érkezik a családba. Bár igaz a mondás, miszerint kis gyerek kis rumli, nagy gyerek nagy rumli, de ugyebár a nulla gyerekhez képest egy újszülött is pont eggyel több a megszokottnál. Nálunk éppen ez történt. A többgyermekes családok felfordulásába már bele sem merek gondolni – bár ott ugye a nagyobbak már tudnak segíteni a szülőknek, de ez egy másik téma.

Tovább
komment

Apa első éjszakája egyedül a gyerekkel

2017. május 04. 20:48 - Ficza J.

Mindketten túléltük

Múlt hétvégén első alkalommal maradtam egész éjszaka teljesen egyedül a tíz hónapos kislányommal. Bár szinte naponta vagyunk kettesben, az éjszaka mégis mást jelent. Sosem okozott gondot, hogy magam legyek vele, hiszen nem vagyok az a fajta férfi, aki pánikrohamot kap, ha „rá bízzák a gyereket”. Sőt, azt vallom, hogy az igazi férfi nem bébiszittel, hanem gyereket nevel! Vagyis az apa nem csak az a személy, aki szükség esetén ideiglenesen vigyáz a gyerkőcre, hanem a két egyenértékű szülő közül az egyik, aki bármikor átveszi a stafétabotot.

Tovább
komment

Csodálatos képek az apai szeretetről

2017. április 21. 13:30 - Ficza J.

Tavaly már egyszer elterjedtek és óriási sikert arattak az interneten Snezhana Soosh egyedi akvarelljei, melyeken a fiatal festőnő az apák és lányaik közti különleges kapcsolatot ábrázolta. A gyönyörű képekről sugárzik a szeretet, a gyengedség, a törődés és nagyszerűen illusztrálja azt, hogy az apák is fontos szerepet tölthetnek be a lányaik életében. Számomra ez nagyon fontos és örülök, hogy valaki művészi formába önti ezt a csodálatos érzést.

Tovább
komment

A babakocsikázó szülők legnagyobb ellenségei

2017. április 13. 01:23 - Ficza J.

Lassan tényleg itt a tavasz, egyre többször van jó idő, így bátrabban előbújnak a gyereküket sétáltató apukák is. Jómagam tavaly június óta csupán egy nyári szezont éltem át babakocsikázva, ám a párommal ősszel és télen, hóban és fagyban, esőben és szélben egyaránt rendíthetetlenül toltuk a kocsit, a kislányunkat becsülettel naponta megsétáltattuk.

Tovább
komment

Ahol a gyerekbarát ígéretet komolyan gondolják

2017. március 30. 16:36 - Ficza J.

Manapság divatos reklámfogássá vált a „gyerekbarát” kifejezés. Minden trendi szülő gyerekbaráttá alakítja a lakását, ami nagyjából a biztonságvédelmi és tiltó eszközök túlzott elhelyezésében kimerül. Mindenhol találsz gyerekbarát éttermet, kávézót és szállodát, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy van mondjuk egy gyerekszék, de abban a pillanatban, amint a gyerkőc megmozdul, netán hangosabban megszólal, minden szúrós tekintet azonnal rád szegeződik. Kényelmetlen helyzet ez és biztosan minden szülő átélte már. Van azonban egy tényleg mesebelinek tűnő hely, ahol a „gyerekbarát” kifejezést professzionális szinten kimaxolták.

Tovább
komment