Babaúszás és egyéb cukiságok

2017. június 29. 10:25 - Ficza J.

Nemrégiben részt vettem a Happyfamily bloggertalálkozóján, ahol egy rövid prezentációt tartottam a babaúszással kapcsolatos tapasztalataimról. Az alábbi videót játszottam le a jelenlévőknek, így hát veletek is megosztom.

Milyenek a tapasztalataink?

A kislányom fél éves kora óta járunk heti rendszerességgel babaúszásra. Ahogy az látható, a fél órás foglalkozás célja, hogy a bébi megszokja és megszeresse vizet. A későbbiekben ez nagy hasznára válik, hiszen könnyebben és gyorsabban megtanul majd úszni, egészséges, ráadásul egy néhány hónapos gyerek számára még nem teljesen idegen környezet a víz, így nem tűnnek el az automatizmusok. A játékos, éneklős, vidám hangulatú tanórákon a gyerekek nem csak azt szokják meg, hogy otthonosan mozogjanak a vízben, hanem közös élményeket is szereznek a szülőkkel, megtanulnak csoportban dolgozni és víz alá is merülnek. Az egyik ilyen automatizmus éppen a merülésnél jelentkezik. Az oktatónk már az első órán, szakszerű fogást alkalmazva egy rövid időre a víz alá tette Emily fejecskéjét, a későbbiekben pedig egyre hosszabb merüléseket gyakoroltunk. Eleinte tartottunk tőle, most már vele együtt élvezzük a „búvárkodást”. Ma már ott tartunk, hogy Emily a vezényszót hallva automatikusan levegőt vesz, majd a víz alá érkezve kinyitja a szemeit, csukva tartja a száját és visszafogja a lélegzetét. Az oktatónktól tudjuk, hogy valószínűleg már egész életében nyitott szemmel fog úszni a víz alatt, még a tengerben is. A sós víz a közhiedelemmel ellentétben ugyanis nem csípi a szemet, a legtöbb felnőtt azonban ettől tartva automatikusan becsukja a szemét, ha a tengerben merül. Az ilyen dolgokat nem lehet megtanítani, a babák viszont még ösztönösen csinálják. Az első 9 hónap során lehet megtanítani a gyerekeket a víz alá bukni, utána már kialakul a félelem és legközelebb már csak 4 éves koruk után taníthatók, amikor már kellően nagyok ahhoz, hogy megértség, miért ne féljenek.

Mit érdemes tudni a babaúszásról?

Megkérdeztük Györei Gabriellát, az osztrák-magyar határtól csupán néhány száz méterre található Sonnentherme Úszóakadémiájának vezetőjét, aki elmondta, hogy nagyon sok oka van, amiért érdemes elkezdeni: jótékony hatással van a babák koordinációs-, motorikus- és érzelmi fejlődésére, javítja a tájékozódási képességet és az egyensúlyérzéket, edzi az izomzatot és a kötőszöveteket, pozitívan hat a keringésre és a légzésre. Fontos bizalomépítő és szorongásoldó hatása is van, nem utolsó sorban pedig segíti a kicsiket a jó alvásban. Ez utóbbit valóban tanusítani tudom, hiszen a fél órás úszások után a mi Emilynk is kidől és legalább egy órát alszik mély álomba merülve. A babaúszást egyébként már 3 hónapos korban el lehet kezdeni és 18 hónapos korig tart.

24.jpg

Fotó: Happyfamily

A bloggertalálkozó egyébként nem csak a babaúszásról szólt: vendég volt ugyanis a Hotel Sonnenpark teljes csapata, akik bemutatták, hogy milyen egyéb programokkal és aktivitásokkal lehet szórakoztatni a gyerekeket. A babaúszáson kívül van baba-mama jóga, bébimasszázs, csúszdapark és sok-sok játék. A jó hangulatú, családias délutánon néhány órára mi is gyerekekké váltunk és átéltük azt, amit a kicsik is átélnek egy átlagos nap során a családbarát hotelben. Hát nem unatkoznak, az biztos.

A valóban hiánypótló és egyedi négycsillagos hotelről, valamint a hozzá tartozó élményfürdőről egyszer már itt írtam, érdemes elolvasni. A hely célja, hogy a gyerekek úgy szórakozzanak, hogy közben a szülők is önfeledten tudjanak pihenni és mindenki jól érezze magát.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://apu-kalipszis.blog.hu/api/trackback/id/tr1412627465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása