10 kérdés, amivel bevágódhatsz a várandós nőnél

2016. augusztus 29. 11:41 - Ficza J.

Ha a párod gyermeket vár - vagy még csak tervezitek - hidd el, ő már rég mindent tud, amit a terhesség időszakáról, a gyerekvállalásról vagy éppen a szülésről tudni érdemes. És sok dologról döntött már nélküled.

Ha nem, akkor is ott az anyuka, a barátnők, akik még időben jónéhány ötlettel, tanáccsal ellátják, és ha nem figyelsz oda, egyszerre majd annyi információáradatot kapsz a nyakadba, amit a szoftvered olyan nehezen fog feldolgozni, mint Vida Ildikó az amerikai nagykövet kérdését. Így hát a történetnek garantáltan értetlen pislogás a vége. Jobb ha felkészülsz, hogy szükség esetén Te is elő tudj húzni a tarsolyodból egy-két információt, amivel meglepheted a párodat, hiszen néhanapján Neked is lehetnek meglepő ismereteid a gyermekvállalás területén.

Íme néhány kérdés, ami a legtöbb férfinak eszébe sem jutna a 9 hónap előtt/során, de a nője már rég foglalkozik a témával.

Ahhoz, hogy lenyűgözd a párodat (vagy csak simán bármelyik hölgy ismerősödet), összegyűjtöttem mindegyik kérdéskörről a fő tudnivalókat.

(szerk. megj: egyébként legtöbb esetben elég szimplán feltenni a kérdést és a nők maguk elmondanak mindent)

pregnant-1776026_1280.jpgFotó: Pixabay.com

1. Fogsz járni terhestornára vagy kismama jógára?

Egyértelműen hasznos dolog, hiszen testileg-lelkileg fitten tartja a kismamát, jót tesz a magzatnak, segít a köztük lévő kapocs kialakulásában és megkönnyíti a szülésre való felkészülést. Nyilván tudod, hogy a 12. héttől lehet járni ezekre a tornákra egészen a szülés napjáig (persze, ha közben nincsenek komplikációk). Fontos, hogy az első három hónapban a kismama még kímélje magát bármiféle fizikai megerőltetéstől. A csavar történetben az, hogy a párod ezeken a tornákon találkozik majd más kismamákkal, akiktől újabb információkat szerez majd, te pedig ennek köszönhetően megint csak le leszel maradva. Kösd fel a gatyád, na!

2. Lesz szülési terv?

Abszolút profinak látszol majd, amikor büszkén elújságolod a kismamának, hogy a szülési tervben az anyuka előre meghatározza, hogyan, milyen módon szeretne szülni és a benne foglaltak lesznek az irányvonalak. Olyan, mintha előre le lennének fektetve a szabályok: hol és milyen környezetben történjen a szülés, miből álljanak az előkészületek, mire lesz szüksége a vajúdás során, a szülés alatt és azt követően. A szülési terv fontos kérdése például, hogy apás szülés lesz-e, szeretne-e majd az anyuka epidurális érzéstelenítést vagy teljesen elutasítja, lesz-e bonding (amikor az újszülöttet rögtön az anyukára teszik, a köldökzsinórt pedig később vágják el) vagy éppen rooming in (amikor az újszülött a kórházi ellátás során végig az anyukával van a szobán)? Persze mindezek a kiválasztott kórháztól is függnek.

3. Hordozó, kendő, kenguru vagy egyik sem?

Na ez kemény téma. Olyan, mintha techno, metál és a hip hop között kéne választanod. Csak az egyikhez tartozhatsz, mindegyiknek megvan az erős tábora, egyik a másikkal nem összeegyeztethető. A hordozás ma már divatos dolog lett, de nem mindegy melyik csoporthoz tartozol: van, aki a klasszikus kengurut használja, mások szerint viszont a baba ott a saját súlyán lóg, ezért nem egészséges. A hordozóban viszont „ergonomiailag helyes” pózban helyezkedik el, ezért sokan erre esküsznek, de vannak olyanok, akik a „vissza a gyökerekhez” hullámot követve kizárólag a kendőt részesítik előnyben a modern csattos hordozókkal szemben. A babahordozás ma már egy életstílust jelent, saját divattal, közösséggel és egyedi életmóddal. Vannak, akik mindezzel nem törődnek, kizárólag babakocsikáznak és kész. Ember legyen a talpán, aki itt igazságot tud tenni. Ez nem is a Te dolgod, inkább az, hogy legyenek általános információid a lehetőségekről és tudd, hova tartoztok majd Ti.

4. Hogyan rendezzük be a szobát?

Egy újszülött-kompatibilis gyerekszobának a kiskágyon kívül is megvannak a maga tartozékai, olyan bútordarabok és eszközök, amikre eleinte nem is gondoltál. Kérdezd meg például, hogy vesztek-e pelenkázóasztalt? Nem a gyerekszoba tartozéka, de az etetőszék is aktuális lehet a kis jövevény megérkezte előtt. Hiszen ma már olyan darabok is vannak, amelyek 0 éves kortól használhatók. Vannak szobahinták, amelyek szintén a legkisebbeknek szólnak, pont azoknak a csecsemőknek, akik még nem tudnak rendesen ülni – ők inkább fekszenek ezekben a hintákban. Nyugtatásra, altatásra tökéletes megoldás.

5. Milyen kozmetikumokat fogunk használni?

Kizárólag természetes kozmetikumokat pártoljátok vagy a multik által gyártott klasszikus márkák is megfelelnek? Érdemes összehasonlítani az összetevőket, utána nézni, hogy melyik milyen anyagokat tartalmaz. Szappannal, bébi samponnal fogtok fürdetni vagy csak tiszta vízzel? Milyen gyakran fogtok fürdetni (egyes teóriák szerint nem kell minden nap)? Olajozni fogjátok a testét a fürdetés után (ez a csecsemő masszázshoz jó, igen létezik csecsemő masszázs)?

Bírod még? Folytathatjuk?

6. Pelenka – egyhasználatos vagy vászon?

Az eldobható pelenkák polimerből készülnek, ezért a környezettudatos szülők akár vászonpelenkákat is használhatnak. Ezeket viszont mosni kell, ezért nyilván kényelmetlenebb, de egyértelműen egészsegesebb és környezetkímélőbb megoldás.

Ha még mindig szeretnéd meglepni a párodat a felkészültségeddel, akkor folytathatod a kérdéssort.

7. Hogyan fogsz szoptatni?

Ha még konkrétabb és váratlanabb keresztkérdést szeretnél feltenni akkor vesd be az „Ütemterv vagy igény szerint fogsz szoptatni?” kérdést. Merthogy a „régi” iskola szerint az újszülöttet rendszeresen, három óránként szoptatni kell, nem gyakrabban, nem ritkábban. Az újhullám viszont az igény szerinti szoptatást hirdeti, ergó, akkor dobja az anyu a gyereket a cicire, amikor az kéri: mindegy, hogy mindez félóránként vagy négyóránként történik. Akarsz használni mellszívót, vagy csak a szoptatásra esküszöl? A lefejésre használt eszközökből létezik kézi vagy elektromos. Az anyatejet egyébként le lehet fagyasztani ínségesebb időkre, erre az esetre szüksétek lehet az erre megfelelő tároló eszközökre és zacskókra.

8. És a pólya?

Támogatjuk vagy ellenezzük? Néhány ember szerint már kiment a divatból, sokan pedig még mindig esküsznek rá. Érdemes rákérdezned, hogy Ti hányadán álltok ezzel a témával? A pólya pártolói azt állítják, hogy a csecsemőt az anyaméhre emlékezteti, valamint egyszerűbb, biztonságosab benne tartani az újszülöttet és könnyeben megnyugszik, elalszik. Az ellenzői szerint viszont nem jó a babának, mivel kvázi le vannak kötve a kezei, nincs szabad mozgása, valamint nehezíti a skin to skin állapotot.

9. Na és a babakocsi?

A babakocsi témája egy külön bejegyzést érne, de elöljáróban legyen elég annyi, hogy férfi szemmel sok szempontból választhatsz. Érdemes például utána nézni a neten, hogy melyik márkának milyen referenciái vannak, milyen a minőségük, hol gyártják őket vagy éppen milyen anyagból készülnek? Három- vagy négykerekű legyen? Mennyire kényelmes tolni, jól irányítható-e? Ma már az is fontos lehet, hogy milyen a kocsi lengéscsillapítója (igen, az is van), terepre való-e vagy inkább egyenes felületre – ha igen, érdemes figyelembe venned, hogy nálatok milyen állapotban vannak a járdák. Kényelmi szempontból persze a nőknek az is fontos, hogy milyen tartózékok tartoznak a modellhez, vagy mit érdemes megvenni: pohártartótól a kézmelegítőn át egészen a napernyőkig ma már bármi beszerezhető.

Hogy mivan???

10. És végezetül a játékok

Már a néhány hetes csecsemőknek is vannak játékok, amelyeket nézni tud, hangokat adnak ki, meg tudja érinteni őket. Minden olyan dolog tehát, ami a gyerek ingereit növeli. Vannak az ún. montessori készségfejlesztő játékok. Ha még nem untad meg a témát, nézz utána ezeknek is.

Hát ennyit a kispapa gyorstalpalóról, remélem a hasznodra válik vagy legalább általános képet kaptál a szülést megelőző aktuális kérdésekről. Ha már tudtál ezekről, akkor gratulálok, figyeltél a párodra (és nem csak úgy tettél), vagy rendkívül aktív ember vagy. Ha nem, az sem baj, előbb-utóbb úgyis belejössz.

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://apu-kalipszis.blog.hu/api/trackback/id/tr8511659192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása