Mire neveljem a lányomat egy szexista világban?

2016. augusztus 18. 10:08 - Ficza J.

#girlpower

A Comment blog írt arról tegnap, hogy a Viasat szexista módon promózta új sorozatát, a Supergirlt. A csatorna gyorsan reagált, időben bocsánatot kért, majd meg is szüntette ezeket a hirdetéseket, bennem azonban - az elmúlt hét egyéb történéseinek hatására is - friss lányos apaként elindultak a fogaskerekek.

A félreérthető reklámszöveg szerint ugyanis a nők ereje többek között a melleikben, a férfiakhoz viszonyuló kapcsolatukban és a többszörös orgazmus képességében rejlik. Mindez nagy öngólnak számít éppen egy olyan sorozat promójánál, amelyik a lányoknak és fiúknak azt akarja üzenni, hogy a nők is lehetnek szuperhősök.

Vajon mindenki jó ötletnek tartaná, ha a Smallville sorozat reklámszövege „A méret számít” vagy „Clark Kent, a gyorstüzelő” lenne? Mindenkiben legalább egyszer felmerülne, hogy hogy jön a farokméret vagy az ejakuláció a fiatal Supermanhez? Na és akkor hogy jön a csöcs és a szex Supergirlhöz?

Bár a kislányom még csak két hónapos és mindig is elleneztem a szexizmust, de már most számottevően szigorodnak az elveim a nők társadalmi, kultúrális, munkaerőpiaci, politikai és szexuális megítélésével kapcsolatban, mert tudom, mekkora akadályokat fog kelleni leküzdenie, ha ilyen lesz a világ tinédzser, vagy felnőtt nő korában is.

Márpedig attól félek, hogy ilyen lesz.

Egyrészt azt szeretném, hogy egészségesen tekintsen önmagára, másrészt elvárom, hogy a világ is korrekt legyen vele szemben (nem gondoltam volna, hogy 2016-ban ilyen mondatot kell leírnom).

dc_girl_superheroes.jpg

Sokszor elhangzott már, hogy a nők a médiában egy-két kivételtől eltekintve butuska kiegészítőként vagy szexi dekorációként szerepelnek. A világ ugyanígy tekint rájuk. Ha egy nő gondolkozik, akkor unalmas kocka, ha egy nőnek van humorérzéke, akkor csúnya vagy kövér, ha egy nő magabiztos, akkor karrierista pina, ha egy nő sikeres, akkor azt egy férfinak köszönheti, ha egy nő kiáll magáért, akkor megkeseredett feminista, ha egy nő szeret szexelni, akkor egy kurva.

Egy férfinál teljesen elfogadott, sőt ideális követelmény, hogy legyen intelligens, művelt és sikeres, legyen humorérzéke, egészséges önbizalma. Nem árt, ha eközben kiegyensúlyozott és ápolt ember, aki törődik a családjával, de ha közben megdönget egy-két naiv csitrit, arról az evolúció tehet - miközben ha a nője tenne ilyet, jogos felháborodása eredményeként előjönne belőle a tesztoszterontól duzzadó féltékeny állat.

Egy nőnél nem baj, ha nem intelligens, nem művelt és nem sikeres, elég ha szexi vagy jó anya és odaadó feleség. Elég, ha a humorérzék kimerül a csajos vihogásban, ha az önbizalmat plasztikai sebész hozza rendbe, ha a tájékozottság a legújabb cipődivat ismeretét jelenti, ha kiegyensúlyozottság engedelmességet takar vagy éppen ő az a csitri, akit megdöngetett a sikeres kan.

BAJ, HA NEM ERRE NEVELEM MAJD A LÁNYOMAT?

Baj, ha nem azt a jövőképet szánom neki, hogy gyorsan találjon magának egy jó férjet, akinek gyereket szülhet? Baj, ha nem arra fogom tanítani, hogy cuki látvány egy butuska, de szép lány? Baj, ha ellenezni fogom, hogy meghivassa magát a szórakozóhelyeken? Baj, ha nálunk nem az lesz a menő, ha egy nő a testi adottságaival próbál mindent elintézni és megszerezni? Baj, ha elvárom majd tőle, hogy mindig gondolkozzon és küzdjön? Baj, ha azt szeretném, hogy egy okos, művelt, intelligens és jó humorú nő váljon belőle? Baj, ha az az elképzelésem, hogy élvezze az életet, mielőtt családot alapít? Baj, ha azt fogom neki mondani, hogy csak annak a férfinak higyjen, aki nem akarja megváltoztatni? Baj, ha abban bízom, hogy egy napon majd olyan társat talál maga mellé, aki támogatja és nem gátolja? Baj, ha azt a példát mutatom majd neki, hogy egy férfi is teljes odaadással törődhet a családjával?

Azt mondják, légy Te a változás, amit a világban látni szeretnél.

Én ezzel kezdem.

be_yourself.jpg

Bízom benne, hogy a kislányom folytatja majd és egy szép napon arra ébredünk, hogy a női princípium nem a gyerekszülésben merül ki, hogy ciki lesz szexista megjegyzéseket tenni, vagy hogy nem lesz szégyen az erős és magabiztos nő.

Bízom benne, hogy sokkal több pozitív női példakép lesz a világban, és hogy a média, a cégvezetés valamint a politika területén fontosabb szerepet töltenek majd be a nők.

Bízom benne, hogy egy ilyen világban több esélye lesz a lányomnak.

És bízom benne, hogy ő is egy Supergirl lesz.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://apu-kalipszis.blog.hu/api/trackback/id/tr5910423992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása