10 ciki dolog, amit a friss szülők elkövetnek a közösségi médiában

2016. július 21. 10:00 - Ficza J.

Még a terhesség előtt észrevettük a párommal, hogy néhány kisgyermekes szülő szinte "emberiség és jóízlés ellenes" bűnöket követ el a közösségi médiában a posztjaival. Így mielőtt megszületett Emily megegyeztünk, hogy mit ne csináljunk a Facebook-on, ha majd a delíriumban elveszítjük a józan eszünket. Akkor még ugyanis tudtuk és értettük, hogy mi fárasztó a kisgyermekes szülők megosztásaiban. Ma már ezeket lehet, hogy észre sem vennénk...

Figyelem! Előre elnézést kérek minden ismerőstől, baráttól, olvasótól, aki nem ért egyet az alábbi listával. Nekik azt üzenem, hogy nem kell ezt komolyan venni, már jómagam is elkövettem a lenti tíz dolognak legalább a felét. Hogy miért készítettem el mégis a listát? Hogy tudjunk nevetni magunkon és emlékezzünk rá, hogyan lát minket, büszke szülőket a külvilág :)

Íme tehát a szubjektív tizes lista a kínos posztokról:

1. Szelfi az éppen vajúdó anyukával

Ez most komoly?

pregnancy-selfie-435.jpg

Csak azért, mert Robbie Williams is ezt csinálta, neked nem kell tuskónak lenned!

robbie_williams.jpg

2. A szülés utáni első kép az anyukával és a babával

Egyrészt szerintem ez annyira intim, hogy nem tartozik a világra. Nyilván ilyenkor egy meghitt és szép pillanat van lencsevégre kapva, vagy legalábbis ez a cél. Ha valóban ilyen a kép, úgy azt gondolom, hogy aki fontos, az majd úgyis látni fogja. Sok esetben viszont a fotó nem sikerül olyannak, mint szeretnék, mert – és most a feleségemet idézném: „SOHA nem oszthatsz meg képet a szülés utáni lestrapált fejemről!” Akkor ez megbeszélve.

3. Ugyanaz a kép sokszor a gyerekről, csak más szögben

Elhiszem én, hogy cuki, ahogy eszik, alszik, játszik vagy bármit csinál. Hogyne lenne az, én is ezt gondolom a gyerekemről és hosszú fotósorozatokat csinálok róla, hogy elkapjam a legjobb pillanatot. De könyörgöm, NEM RAKOM KI AZ ÖSSZESET! Elég ha kiválasztod a legjobbat és azt tárod a világ elé. A kevesebb néha több.

4. Egyes szám első személy

A gyerek gondolatainak feliratozása a fotó alatt: „Az anyukám/apukám engem nagyon szeret!” „Ilyen boldog vagyok, amikor pancsizom.” „Ma így vártam haza anyucit/apucit.” Az ilyen és ehhez hasonló cukiságokkal csak az a baj, hogy bár a gyereked cuki, TE nem vagy az. A szöveget pedig TE írtad, nem ő. Senki sem kiváncsi arra, hogy mit gondolsz arról, hogy mit gondol ő.

5. Többes szám első személy

Hasonló a helyzet, mint az előző esetben: „Ma biliztünk először és nagyon boldogok vagyunk.” „Nagyon jól éreztük magunkat a játszótéren.” „Ma így vártuk haza anyucit/apucit.” Nem vet rád jó fényt, ha a közösségi térben is elveszíted az identitásod és már nem létezik Te meg Én, csupán Mi.

6. Napi rendszerességű idézetek az anyaság/apaság csodájáról, misztikájáról és öröméről (lehetőleg egy naplementés képen)

Szülőnek lenni egy csoda, az ember ilyenkor örömmel osztja meg az érzéseit, főleg ha van valaki, aki ezt nála szebben, frappánsabban megfogalmazta. A coelho-s konyhafilozófia viszont a nem szülőségről szóló idézet-szőnyegbombázás esetén is agyzsibbasztó. Tanuld meg hasznos dolgokra használni a közösségi médiát!

7. Kép a rendetlenségről

Vannak azok a képek és videók a gyerekekről, akik nyakig sárosak vagy összefestékezték magukat. Igen, azok viccesek és legendásak. De azokat nem TE készítetted. Ennyi.

8. Minden nap egy kép a gyerekről

Megint csak érvényes: tudjuk, hogy cuki, tudjuk, hogy imádod és tudjuk, hogy büszke vagy rá. De a „too much” az „too much”.

9. Rendszeres szelfi a gyerekkel

Felmerül ilyenkor a kérdés, hogy vajon magadat fotózod a gyerekkel, vagy a gyereket magaddal. Hmmm....

És végül a kedvencem:

10. A gyereked a profilképed

Ugyan már, legalább egy közös fotó legyen! Nem adhatod fel ilyen könnyen!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://apu-kalipszis.blog.hu/api/trackback/id/tr668886368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása